|

Afrika’ya kültür açılımı

MÜSİAD, Türk kültürünü Afrika’ya taşımaya hazırlanıyor. İlk olarak Sudan’da bir ‘Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi’ hayata geçireceklerini aktaran MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, burada Türk yemekleri ve Türk tekstilinin sunulacağını aktardı. TOKİ ile ‘iş yeri edindirme’ projesi başlattıklarını belirten Kaan, ilk örneği Aksaray’da bulunan projenin Tekirdağ, Adana ve Balıkesir’de süreceğini kaydetti. Kaan, sanayi bölgeleri yakınlarında, çalışanlar için konut inşa etme çalışmaları olduğunu da ifade etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 00:14 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Abdurrahman Kaan
Abdurrahman Kaan

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Türkiye’nin Afrika açılımını destekleyen kültürel ve ticari anlamda önemli bir proje hayata geçirmeye hazırlanıyor. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ile geçtiğimiz günlerde MÜSİAD Brüksel Şube’si açılışı öncesi bir araya geldik. 2018 yılını Afrika yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatan Kaan, kendilerine 3 nokta belirlediklerini ifade ederek; bunları Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik olarak sıraladı.

ÇOK ORTAKLI YAPI

Bu konuda çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kaan, “Afrika için güzel bir proje hazırladık. Onu yakında açıklayacağız. Çok ortaklı bir yapıyla oraya giderek; orada hem yatırım yapmış olacağız hem de iş dünyasını ve bölge insanını içine katacağımız bir sistemle ‘kültür ve ticaret merkezi’ diye ifade ettiğimiz bir proje hayata geçireceğiz. Çalışma içinde AVM’si, iki ayrı konsepti olan bir proje olacak” bilgisini paylaştı.

İLK DURAK SUDAN

Bunun yanı sıra Türk mutfağı ve Türk tekstilini de oraya götürmek istediklerini anlatan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, “Aynı zamanda derneklerimizi de ikna edebilirsek onları da bir çatı altında toparlayıp güzel bir kompleks yapmak istiyoruz. Buna ilk olarak Sudan’da başlayacağız. Nasip olursa daha sonra diğer ülkeler içinde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

‘LOBİ GÖREVİ ÜSTLENECEĞİZ’

MÜSİAD’ın artık dünya genelinde Türkiye’deki iş dünyasının temsilcisi olarak lobicilik ve ticaret diplomasisi görevi yürüteceğini aktaran Kaan, şunları söyledi: “MÜSİAD kendi alanındaki örgütsel yapısıyla birlikte Genel İdare Kurulu (GİK) ve diğer organizasyonlarımızla; yerelde belediye başkanları, valilikler, kantonlar, eyalet temsilcileri, başbakan ve devlet başkanlarıyla işlev yapacak bir hale gelecek. Amacımız bu. Bu şekilde bir yapılanma üzerine yürüyoruz.”

‘SİYASİ KRİZ VE İFADELER ÇOK ÇABUK PRİM YAPIYOR’

ABD’nin, Çin’e uyguladığı vergi yaptırımı ve iki ülke arasında gerilen ilişkilere de değinen MÜSİAD Başkanı Kaan, “Günümüzde bunlar ticaret savaşları olarak adlandırılıyor. Özellikle de siyasette şu an yapılan çalışmaların çokta centilmence olduğunu söyleyemeyiz. Hatta siyasi aktörlere de baktığınız zaman Fransa’dan Suudi Arabistan’a kadar çok genç aktörler olduğunu görüyorsunuz. Siyasi kriz ve ifadeler çok çabuk prim yapıyor” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİM SERMAYE FONUNUN LANSMANI HAZİRAN’DA

MÜSİAD üyelerinin başlangıcı 100 milyon lira olacak bir “Girişim sermayesi” fonu kurulmasına öncülük edeceğini hatırlatan Kaan, “Girişim sermayesi sistemi, İslam’a uygun modellerden biri. Fonla ilgili lansmanı haziran ayı gibi yapmayı düşünüyoruz. Şu anda bağlantılar ve ortaklıklar yapılıyor. Sağlam, güçlü arkasında dürüst bir yapı kuracağımız girişim sermayesi kuruluna dışardan çok katılım olacağına inanıyoruz” dedi.

  • TOKİ İLE İŞ YERİ EDİNDİRME MODELİ
  • ”TOKİ ile uzun vadeli konut edindirme sistemini biz iş yeri edindirme şekline getirerek; uluslararası alanda rekabet şansını arttırmak istiyoruz. Bunun planlamasını yaptık” diyen Kaan, bunun ilk projesini hemen Aksaray’da başlattıklarını söyledi. Çalışmanın bir yıl içinde biteceğini ifade eden Kaan, “Devamı Tekirdağ’da başlayacak. Onun peşinden Balıkesir ve Adana gelecek” dedi. Yine Tekirdağ’da başka bir projeleri olduğunu belirten Kaan, “Bu çalışmamızı hem organize sanayi hem de bir yaşam alanı olarak planladık. TOKİ ile yaklaşık 10 bin dönüm sanayi bölgesinin yanında bin 77 dönümlük konut alanı planladık. Proje 6 ay içinde başlayacak” bilgisini paylaştı. Kaan, böylece büyük kolaylık sağlanacağını aktardı.

TAŞINAN KOBİ’LER SIÇRAMA YAPACAK

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla birlikte orta ölçekli sanayi bölgelerinin önünü açtıklarını anlatan Kaan, şunları söyledi: “200 metre olan küçük sanayi bölgelerinin sınırı 2 bin 100 metrekare olarak Torba Yasadan geçti. 500 ile 2 bin metrekare arasında orta ölçekli sanayi bölgeleri yapacağız. Bunu firmalarımızı, Türkiye’yi hızlı bir şekilde büyütmenin anahtarı olarak görüyoruz.” Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 99’unun küçük sanayi sitelerinde yer aldığını ve tamamına yakının dolu olduğunu belirten MÜSİAD Başkanı Kaan, “Yaklaşık 1 milyon 800 bin KOBİ’yi organize sanayi bölgelerine taşıdığımız zaman zaten müthiş bir sıçrama olacak” diye konuştu.

Türkiye fırsatlar ülkesi

Türkiye’nin 81 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu hatırlatan MÜSİAD Başkanı Kaan, şunları kaydetti: “Nüfusumuz her yıl 1 milyon artıyor. Türkiye milli gelir olarak; 10 bin dolara kilitlenmiş durumda. Satın alma gücü olarak 26 bin dolar seviyesinde bulunuyoruz. Dünyanın en büyük on üçüncü ekonomisiyiz.” Türkiye’de gelişmişlikle birlikte ihtiyaç ve alanların değiştiğini anlatan Kaan, “Fırsatlar her zaman Türkiye’de. Burada fırsatın sonu yok” dedi.

Ham madde desteği lazım

Türkiye’nin ihracatını arttırmak için büyük çaba gösterdiğini aktaran Kaan, bu nokta da bazı eksikliklerin yaşandığını söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın alanda farklı çalışmalar yapması gerektiğine işaret eden Kaan, “Bizim bu noktada önerimiz satışa uygun üretim modeli ve desteklerin planlanması. Navlun ve lojistik maliyetlerine destek verildiği takdirde Türkiye’deki ihracat çok daha fazla artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

#Ekonomi
#Afrika
#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
6 yıl önce