|

Akkuyu NGS'nin temeli atıldı

Türkiye Akkuyu NGS ile tarihi bir güne tanıklık ediyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Akkuyu NGS temel atma töreni için Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlandı ve temel atma töreni gerçekleşti.

Yeni Şafak
16:20 - 3/04/2018 mardi
Güncelleme: 17:50 - 3/04/2018 mardi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Türkiye Akkuyu NGS ile tarihi bir güne tanıklık ediyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Akkuyu NGS temel atma töreni için Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlandı.

Temel atma töreninin Mersin ayağında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Rusya’nın kamu nükleer şirketi Rosatom ve Akkuyu Nükleer AŞ yetkilileri hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

"Sizleri en kalbi duygularımla saygıyla selamlıyorum. Kıymetli dostum Rusya Devlet Başkanı Putin'e ve heyet üyelerine hoşgeldiniz diyorum. Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına, gerekse Rusya Federasyonu enerji işbirliği adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Bugün burada değerli dostum Putin ile birlikte temeli atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Heyecanımıza ortak oldukları için şükranlarımı sunuyorum.


Ayrıca Rusya Federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. Türk Akım Doğalgaz Hattı ve Akkuyu Nükleer güç Santrali bunlardan bazılarıdır.

  • 2023 yılında devreye alınması ile Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacaktır. Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiğinde tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir. Petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız.

Türkiye'nin pek çok yatırım ve eseri gibi ülkemizin yarım asırlık hayali olan Akkuyu projesini hayata geçirmek de bize nasip oldu. Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamları ile çok yakın mesaimiz oldu."

"Dostluğun bir simgesi olacak"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu NGS'nin Türkiye ile Rusya arasındaki dostluğun bir simgesi olacağını ifade etti.

Putin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu proje son derece değerli ve önemlidir. Bu merasime sadece tanık olmuyor, Türkiye'nin nükleer iş sektörünü kuruyoruz. Yeni bir sektör oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem, yeni bir adım.

Rusya Federasyonu sektörde lider bir ülke. Ekonomik açıdan olumlu teknolojiler uygulanacak. Biz kendi sektörümüzde bu teknolojileri uyguluyoruz. Çevre dostu olacaktır.

Bilim ve teknoloji potansiyelini de artıracak. Hem ucuz hem de temiz elektrik enerjisini sağlayacak.

Özellikle Rus partnerler, aktif bir şekilde küçük ve orta ölçekli şirketleri teşvik etmek istiyor. 350'yi aşkın Türk şirketi potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istiyor.

  • TBMM milletvekillerine teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli dostlar son derece iddialı bir hedefimiz var 2023 senesinde ilk enerji bloğunun devreye girmesini istiyoruz. Değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan ile bunun gerçekleşmesi için bunu yapma konusunda mutabık kaldık."

"Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz" dedi.

Albayrak, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Akkuyu NGS'nin temel atma töreninde konuştu.

  • Akkuyu NGS temel atma töreninin Türkiye için bir gurur töreni olduğunu belirten Albayrak, 63 yıllık rüyanın gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.

Albayrak, proje için Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşmanın 2010'da imzalandığını hatırlatarak, "20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz. Akkuyu NGS Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacak. Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Nükleer enerjinin, sanayiden tarıma, uydu haberleşmeden sağlığa kadar birçok alanda önemli bir kapasite kazandıracağının altını çizen Albayrak, şunları kaydetti:

"Bu nükleer teknoloji kapasitesini düşününce bugün Türkiye için enerji ve teknoloji alanında önemli bir miladı yaşadığımız açıktır. Akkuyu NGS ile en yüksek güvenlik standartlarına sahip son teknoloji enerji üreteceğiz. İnşaatın başlamasıyla 10 bin kişilik istihdam olacak ve bunun yüzde 80'i Türk çalışan olacak. Santral işletmeye alındığında da 3 bin 500 kişi tüm bu tesislerde çalışıyor olacak. İnşası ve işletmesinde ihtiyaç duyulan mal ve ekipmanların büyük kısmı Türk şirketler tarafından tedarik edilecek. Nükleer enerjide yabancı ülke ve firmalarla ortak yatırımlar hem ülkemize hem de bu alanda üst düzey know-how ve teknoloji transferi sağlayacaktır. Rusya'ya eğitim için giden 248 öğrencimizden 35'i de geçtiğimiz aylarda eğitimini tamamlayıp döndü. Öğrencilerimizin bilgi ve tecrübeleri inanıyorum ki nükleer teknolojinin yerlileşmesi noktasında çok ama çok önemli rol oynayacaktır."

  • Albayrak, iki ülke liderlerinin gösterdiği kararlılığın projenin gerçekleşme aşamasına gelişinde büyük önem taşıdığını belirterek, Akkuyu NGS'nin Türkiye ve Rusya arasında diğer alanlardaki iş birlikleri için de öncü rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Rusatom Energy International (REIN) Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin'in Gülnar ilçesinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) temel atma töreninde, santralin kurulması sürecinde Türkiye ile yol haritasını birlikte çizdiklerini söyledi.


Nükleer enerjinin dünya enerji tüketimindeki oranının gittikçe arttığına dikkati çeken Zoteeva, her alanda gelişen Türkiye'nin çok güçlü bir enerji kaynağına sahip olmasının önemine değindi.

  • Akkuyu NGS'de istihdam edilmek üzere Türk öğrencilerin Rusya'da eğitim aldığını hatırlatan Zoteeva, "Biz Türkiye'nin sürekli ve çok fazla enerji ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Dolayısıyla Türkiye'yi nükleer enerji konusunda destekliyoruz" dedi.

Zoteeva, nükleer teknolojinin tıp ve sanayi gibi alanlara katkı sağlamasının yanında, bölgenin sosyo ekonomik yapısını da güçlendireceğine işaret ederek, "Akkuyu NGS'nin inşa süreci Türk firmalara büyük katkı sağlayacak. Santralin inşaatında Türk yapı sektörüyle çalışacağız." diye konuştu.

"Türk enerji tarihinde yeni bir sayfa"

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Yuriy Galanchuk da bugün enerji tarihinde yeni bir sayfa açacak olan Türkiye'nin nükleer enerji kullanan seçkin ülkeler sınıfına gireceğini ifade etti.

Santralde son derece özel ve gelişmiş güvenlik tedbirlerinin alınacağını aktaran Galanchuk, "Bu santral teoritik hatalardan, arızalardan, insani hatalardan bile en iyi şekilde korunacak şekilde yapılıyor. Tsunami ve depremlere, teknik kazalara karşı korumaları en üst seviyede olacak. İnsani hatalardan da otomatik olarak korunmuş olacak." dedi.

Galanchuk, kurulu kapasitesi 4 bin 800 megavat olacak Akkuyu NGS'nin 60 yıl işletme süresi bulunacağını ve daha sonra çalışma ömrünün talep halinde uzatılabileceğini kaydetti.

  • Türkiye'nin son derece hızlı şekilde büyüdüğünü vurgulayan Galanchuk, "Türk sanayisi, tesisleri, inşaat sektörü, turizmi, tarımı her gün değil, neredeyse her saat gelişiyor. Türkiye'nin sürekli artan bir enerji ihtiyacı var. Türkiye'nin milli nükleer santralinin olması enerji alanında dışa bağımlılığı azaltacak" diye konuştu.

Galanchuk, santral inşaatının bölge ve Türk iş dünyası için önemli olduğunu belirterek, "Akkuyu NGS yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak. Bu yatırım, Türk ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayacak. Beklentilerimize göre projedeki yatırımların yaklaşık yüzde 40'ında Türk firmalar yer alacak." ifadelerini kullandı.

#Akkuyu NGS
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
#Berat Albayrak
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Rusya
#Vladimir Putin
il y a 6 ans