|

Apostil nedir?

Kısa tanımıyla “Apostil” yabancı devlet makamlarınca düzenlenmiş belgelerin ayrıca bir tasdik işlemine tabi tutulmaksızın bir başka devlet makamı tarafından geçerli kabul edilmesine yönelik işlemler bütünüdür. Şimdi Apostil işlemini PTT de yapacak. PTT'nin e-Apostil hizmeti nedir?

Yeni Şafak
11:11 - 17/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:16 - 17/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir.

Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından saptanan yerel bir merci, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonunda belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirirler.

Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konferansının tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.

PTT ile ortak Apostil işlemi

Belgeyi düzenleyen devletin yetkili makamı tarafından ilgili evraka apostil kaşesi basılıyor veya etiketi yapıştırılarak imzalanıyor. Böylece belgenin gerçekliği tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılması sağlanıyor.

Bu çerçevede, apostil şerhi vurmaya yetkili olan Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ayrı sistemler kurmak zorunda kalmayacak, bunun yerine PTT AŞ'nin oluşturacağı ortak platform üzerinden vatandaşların başvuruları elektronik ortamda tek noktadan alınıp onay için ilgili kuruma aktarılacak.

Kurum tarafından elektronik imza doğrulaması esas alınarak e-Apostil'in oluşturulmasının ardından işlemleri tamamlanan belgeler ve onay linkleri sistem üzerinden vatandaşla paylaşılacak. PTT AŞ, bu süreçte ilgili kurumlardan gelen belgeyi doğrulama işlevini değil, e-Apostil şerhli belgenin uluslararası dolaşıma çıkmasına aracılık etme görevini üstlenecek.

e-Apostil birçok belgeyi kapsayacak

Vatandaşlar e-Apostil ile nüfus kayıt örneği, isim denklik belgesi, öğrenci belgesi, noter senetleri, vekaletname, muvafakatname, adli sicil belgesi, temyiz belgesi, mahkeme kararları, boşanma ilamı ve yabancı faturaları kullanabilecek.

Uygulama sayesinde bürokratik işlemler azalacak, süreçler hızlı ve etkin yürütülecek. Talep alma ve yerine getirme süreçlerinin tamamının çevrimiçi yapılacağı sistem, uluslararası dolaşıma giren belgelerin imza veritabanlarıyla eşleştirilip orijinalliklerinin kolayca doğrulanabilmesine imkan tanıyacak. Sistemle maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Apostil, bir devlet makamınca düzenlenmiş belgelerin ilave herhangi bir tasdik işlemine tabi tutulmaksızın bir başka devlet makamı tarafından geçerli kabul edilmesine yönelik işlemler bütününü olarak tanımlanıyor.

#PTT
#Apostil
#Ücretsiz
#e-Apostil
6 yıl önce