|

PTT'den e-Apostil hizmeti

PTT AŞ e-Apostil uygulamasıyla şerhli belgenin uluslararası dolaşıma çıkmasına aracılık edecek. e-Apostil sayesinde bürokratik işlemler azalacak, süreçler hızlı ve etkin yürütülecek

Yeni Şafak
11:07 - 17/03/2018 Saturday
Güncelleme: 11:18 - 17/03/2018 Saturday
AA
Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek.
Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek.

PTT AŞ e-Apostil uygulamasıyla yetkili birimler tarafından onay şerhi verilmiş belgelerin elektronik ortamda ilgililere ulaştırılması için aracılık edecek.

PTT AŞ'den yapılan açıklamaya göre, şirket e-Apostil uygulamasıyla hizmetlerine bir yenisini ekledi.

İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, yetkili birimler tarafından onay şerhi (apostille) verilmiş belgelerin elektronik ortamda ilgililere ulaştırılmasının aracılık işlemleri "kişisel verilerin korunması kaydıyla" şirket tarafından gerçekleştirilecek. Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek.

Belgeyi düzenleyen devletin yetkili makamı tarafından ilgili evraka apostil kaşesi basılıyor veya etiketi yapıştırılarak imzalanıyor. Böylece belgenin gerçekliği tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılması sağlanıyor.

İşlemler tek noktadan halledilecek

Bu çerçevede, apostil şerhi vurmaya yetkili olan Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ayrı sistemler kurmak zorunda kalmayacak, bunun yerine PTT AŞ'nin oluşturacağı ortak platform üzerinden vatandaşların başvuruları elektronik ortamda tek noktadan alınıp onay için ilgili kuruma aktarılacak.

Kurum tarafından elektronik imza doğrulaması esas alınarak e-Apostil'in oluşturulmasının ardından işlemleri tamamlanan belgeler ve onay linkleri sistem üzerinden vatandaşla paylaşılacak. PTT AŞ, bu süreçte ilgili kurumlardan gelen belgeyi doğrulama işlevini değil, e-Apostil şerhli belgenin uluslararası dolaşıma çıkmasına aracılık etme görevini üstlenecek.

e-Apostil birçok belgeyi kapsayacak

Vatandaşlar e-Apostil ile nüfus kayıt örneği, isim denklik belgesi, öğrenci belgesi, noter senetleri, vekaletname, muvafakatname, adli sicil belgesi, temyiz belgesi, mahkeme kararları, boşanma ilamı ve yabancı faturaları kullanabilecek.

Uygulama sayesinde bürokratik işlemler azalacak, süreçler hızlı ve etkin yürütülecek. Talep alma ve yerine getirme süreçlerinin tamamının çevrimiçi yapılacağı sistem, uluslararası dolaşıma giren belgelerin imza veritabanlarıyla eşleştirilip orijinalliklerinin kolayca doğrulanabilmesine imkan tanıyacak. Sistemle maliyetlerin düşmesi bekleniyor.

Apostil, bir devlet makamınca düzenlenmiş belgelerin ilave herhangi bir tasdik işlemine tabi tutulmaksızın bir başka devlet makamı tarafından geçerli kabul edilmesine yönelik işlemler bütününü olarak tanımlanıyor.


#e-apostil
#PTT AŞ
#Apostil
6 years ago