|

AR-GE’nin ilacı kalkınma ajansları

Ülkemizde inovasyon ve AR-GE atılımlarının KOBİ’lerle ilerleyebilmesi için teşviklerin önemine değinen MMG Başkanı Osman Balta, bu süreçte kalkınma ajanslarının üstleneceği role dikkat çekti. Seçim sonrası oluşacak yeni ekonomik düzene de değinen Balta, “Devletimiz çok önemli teşvikler sağlıyor, bunlar kesintiye uğramamalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2018 Pazar
Güncelleme: 00:23 - 1/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
 Ar-Ge ve inovasyon geleceğin ekonomisi olarak görülüyor.
Ar-Ge ve inovasyon geleceğin ekonomisi olarak görülüyor.
BURAK KARACA

Geleceğin ekonomisi olarak görülen Ar-Ge ve inovasyon ülkemizde her geçen yıl daha da bilinir hale geliyor. Devletlerin ve şirketlerin var olması yanında kendini geliştirmesi için yenilikçi teknolojilerin önemli olduğunu belirten Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Osman Balta, devletin teşvikleriyle birlikte bu alanda ciddi bir hareketlilik yaşandığını ve aynı motivasyonla devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

DEVLET TEŞVİKLERİ GÜÇLENİYOR

Ülkemizin cari açığın azalması için ithalat-ihracat dengesini oturtmamız gerektiğine değinen Balta, ihracatımızın yaklaşık yüzde 60’lık kısmını gerçekleştiren KOBİ’lerin sermaye yetersizliği sebebiyle bu alandaki gelişimlerini uzun vadede tamamladığını bu sebeple de gidilen yolda ağır adımlarla ilerlendiğini kaydetti. Son yıllarda özellikle 1 Mart 2016 tarihinde Ar-Ge ve İnovasyon Kanunu’nun da çıkmasıyla birlikte bu alandaki devlet desteklerinin de artış trendine girdiğini söyleyen Balta, kalkınma ajansları aracılığıyla da KOBİ’lere yönelik güzel çalışmalar yapıldığını aktardı. KOBİ’lerin Ar-Ge’de ve inovatif ürün’de yaşadığı en büyük sıkıntının bu ürünün ticarileştirilmesi alanında olduğunu belirten Balta konuyla ilgili şunları söyledi: “Kalkınma Ajansları Ar-Ge yatırımlarına önem vermeye başladılar. Özellikle yeni ürün kabiliyeti olan şirketlerle temasa geçerek onlara destek olup, bu ürünlerin ticarileşmesi sürecinde de onlara destek oluyorlar. Çünkü KOBİ’ler geliştirdikleri ürünlerin çoğunu sermaye yetersizliği sebebiyle ticarileştirmede sıkıntı yaşıyor. Kalkınma ajansları aracılığıyla da teknoparklarda yer alıyorlar ve çeşitli teşviklerden faydalandıktan sonra ürünlerini ticarileştirme konusundaki engeller ortadan kalkmış oluyor.”


POTANSİYEL FARKEDİLMELİ

Ar-Ge ve inovasyon’un ülkelerin kalkınmasında başrolde bulunduğunu belirten Balta, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bu alandaki çalışmalara ayrılan bütçenin çok yüksek rakamları bulabildiğini ve ülkemizin de son yıllarda bu alandaki yatırımlarını arttırdığını belirtti. Ülke olarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmamız için bu alanda ki çalışmaları genişletmemiz gerektiğini söyleyen Balta, “Türkiye’nin 15 sene öncesine kadar Ar-Ge ve İnovasyona ayırdığı bütçe gayrisafi milli hasılanın binde üçünden daha az seviyedeydi. Bugün geldiğimiz noktada söz konusu rakam yüzde 1 seviyesine yükseldi. Ayrılan bütçe iyi bir seviyede fakat yeterli değil. Gelişmiş ülkelere baktığımızda ayrılan bütçe yüzde 3-5 arasında dolayısıyla kat etmemiz gereken daha çok yol var” ifadelerini kullandı.

2017 yılında ülkemizin bu alanda harcadığı meblağnın 24 milyar lira olduğunu aktaran Balta, Türkiye’nin katma değeri yüksek ürün ihracatının toplam ihracata oranının yüzde 3,5 seviyelerinde olduğunu bunun yüzde 15-20 seviyelerine çıkması gerektiğini belirtti.

SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

Mimar Mühendisler Grubu’nun faaliyetlerine de değinen Osman Balta, kuruldukları 1996 tarihinden bu yana ülkenin kalkınması adına, gerek görülen çalışmaları yapmaya özen gösterdiklerini ve belirledikleri odak sektörler dahilinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. 2017 yılı içerisinde medikal alanında ve tarım alanıda başarılı iki çalıştay gerçekleştirdiklerinin altını çizen Balta, “Çalıştaylarda odak noktası olarak belirlediğimiz sektörlere ait herşeyi o sektörün çatısı altındakilerle tartıştık” ifadelerini kullandı.


ZİRVE 17 EKİM’DE

Osman Balta, bu sene 3.’sünü düzenleyecekleri Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi hakkında da önemli bilgiler aktardı. 17-18 Ekim 2018 tarihinde düzenlenecek etkinlikte teknoparklar, üniversite projeleri ve Ar-Ge merkezlerini bir araya getireceklerini söyleyen Balta, “Geçen sene 10 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladık. Bu zirve kapsamında 60’ın üzerinde konusunda donanımlı kişiler konuşmacı olarak yer aldı. Ülkemiz adına atılması gereken adımlar yine bu zirvede tartışıldı ve 500’ün üzerinde firma inovatif ürünlerini sergiledi. Ttkinliğimizde üniversiteleri, sanayiyi ve kamuyu biraraya getirmiş olduk. Zirveyi geleneksel hale getirmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMET ÖZEL SEKTÖR EL ELE

24 Haziran seçimleri sonrası ekonomide oluşacak ortama ilişkin de görüşlerini aktaran Balta, çerçeveleri daha önceden belirlenmiş bir sisteme fazla geç kalmadan geçiş yaptığımızı vurguladı. Ülkenin üzerindeki belirsizliğin sona erdiğini söyleyen Balta, “Hükümetle özel sektörün el ele vererek Ar-Ge ve İnovasyon alanına daha da yoğunlaşılacağını ve bu alanda gerekli adımların atılacağını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. Balta, ayrıca medikal sektörünün de ülkemizde en büyük ithalat kalemlerinden olduğunu söylerken şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de medikal sektöründe de önemli bir açık var. Bu ürünlerin üretimi ülkemizde yapılabilir. Üniversitelerdeki teknoparklarla işbirliği yapılabilir.”

#AR GE
#Kalkınma
#Kalkınma Ajansları
6 yıl önce