|

Aria Avrupa üçüncüsü

İş-TİM Başkanı Özince, Aria'nın 1 yılda ulaştığı 800 bin rakamı ile abone artış hızında Avrupa'da 3'üncü olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 22/03/2002 Cuma
Güncelleme: 15:55 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------------------------------ spot -------------------------

İş-TİM Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Aria'nın, 800 bin abonesiyle, abone artış hızında Avrupa'da operatörler arasında üçüncü en iyi seviyeyi yakaladığını söyledi. Özince, Aria'nın hizmete girişinin birinci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Aria Genel Müdürü Guiseppe Farina'nın şirketin doğum gününde "sabit ücret yok" mesajı verdiğine işaret etti.

Çok daha ucuz, çok daha iyi rekabetle bu işin yapılabildiğinin gösterildiğini ifade eden Özince, şöyle konuştu: "Bu şirket, sizlere yalnızca daha ucuz telekomünikasyon, daha rekabetçi telekomünikasyon demiyor. Bu şirket (bütün zorluklar içinde, çok ciddi kriz ortamında yatırımlarımı, öngörülenden daha hızlı yapmaya başarıyla ulaştım, üstelik de GPRS üzerinden sıradan haberleşme değil, ticari iş imkanı, reformcu yaklaşımlarla Türk ticari hayatına, telekomünikasyon sektörünün geleceğine iddialı şekilde boyut getirmeye devam edeceğim) diyor. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir."

Türkiye stratejik ülke

İş-TİM'in İtalyan ortağı TIM'ın Başkan Yardımcısı Elis Bontempelli de, "Biz TIM olarak hâlâ şuna kaniyiz ki, bu girişimimizin geleceği vardır ve hâlâ Türkiye, telekomünikasyon ve Telecom Italia açısından stratejik önemi büyük bir ülkedir" dedi. Bontempelli, ekonomik krizin genel durumu değiştirdiğini, buna rağmen Aria'nın ilerlediğini, yatırımlarını sürdürdüğünü ve çok önemli sonuçlar elde ettiğini vurgularken, devlet, bakanlık ve düzenleyici kuruldan gördükleri desteğin devam etmesini istedi.

Bontempelli, devletin yardımına ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Ulusal dolaşım sorunu çok önemli bir sorundur. Temel bir sorundur. Tüm mali topluluğun, Türkiye'deki tüm telekomünikasyon alanında çalışanların yardımına, ortaklarımızın yardımına ihtiyacımız var. Büyük bir başarı elde ettik. Bu büyüme trendinin devam etmesi için bize yardımcı olun. Başka bir şey istemiyoruz sizden" şeklinde konuştu.

Hedeflere ulaşıldı

İş-Tim Genel Müdürü Giuseppe Farina da, Aria'nın hedeflerinin hepsine ulaştıklarını belirterek; şirkete yapılan yatırım ve devlete ödenen paraların, devletin mali ihtiyacı ve uluslararası finans ihtiyacını azalttığını dile getirerek, "Bu yatırım IMF'nin vereceği her kredi diliminin 3 katını oluşturmaktadır" dedi.

Yatırımla istihdamın artamasını da sağladıklarını, kriz ortamında bine yakın kişiyi işe aldıklarını anlatan Farina, "Cep telefonu piyasasında biz yokken, abonenin fazla seçim özgürlüğü yoktu. Biz yokken, aylık sabit ücret ödemeden faturalı hizmet seçmek yoktu. Başka deyişle piyasada rekabet yoktu. Rekabet bizimle başladı" diye konuştu. Farina, ulusal dolaşımın dışında çözülmesi gereken sorunlar arasında teknik, bürokratik engeller ve abonelerin kolaylıkla operatör değiştirmesinin sağlanmasının da yer aldığını vurguladı.

Ulusal dolaşımda çözüm yaklaştı

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, önümüzdeki günlerde GSM operatörlerinden Aria ve Aycell'e dolaşım sağlanacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da, telekomünikasyon sektörünün özelleşmesini, rekabetçi bir piyasanın aracı olarak değerlendirdiğini söyledi. Aria'nın birinci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Yurdal yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde ulusal dolaşımla ilgili yönetmelik çıkardıklarını ve önümüzdeki günlerde bu yönetmeliğin uygulanmasını istediklerini ifade etti. Yurdal "Ulusal roamingin sağlanmasına yönelik önemli girişimler var. Yöneticilerle bizzat görüşüyoruz ve inanıyoruz ki yakın gelecekte ulusal roaming hem Aria'ya, hem Aycell'e sağlanmış olacak. " dedi. Yurdal, Telekom Kurulu tarafından 8 Mart'ta çıkarılan yönetmelik çerçevesinde tarafların anlaşmaları için 1 aylık süreleri bulunduğunu yineledi. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da, telekomünikasyon sektörünün özelleşmesini, rekabetçi bir piyasanın aracı olarak değerlendirdiğini, sektörde ne kadar çok aktör olursa, vatandaşların o kadar daha iyi hizmet alabileceğini vurguladı.

900 MİLYON $'LIK YATIRIM
Türkiye İş Bankası ile Telecom Italia Mobile (TIM) ortaklığı ile kurulan Türkiye'nin ilk GSM 1800 operatörü Aria, 2.5 milyar dolar lisans ücreti öderken, altyapı için 900 milyon dolar yatırım yaptı. 5 yıl içinde nüfusun yüzde 90'ını kapsamayı hedefleyen Aria, 28 ülkede dolaşım ortaklığına imza attı. Aria'nın müşteri sayısı da ilk 7 ayda yarım milyonu buldu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce