|

Batı iyimsere döndü

AB ve IMF’nin, Türkiye ekonomisine yönelik tahminleri iyimserleşiyor. AB, Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl %0,2, gelecek yıl ise %0,1 artırırken, IMF de Türkiye’de ekonomik büyümenin toparlandığını açıkladı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “AB yetkililerinden ‘Türkiye ile ilişkileri zora sokmak en büyük hatamızdı’ itirafını da bekliyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 02:01 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
İbrahim Çağlar
İbrahim Çağlar

Cumhurbaşkanlığı referandumu öncesi Türkiye ekonomisine yönelik batının oynadığı algı oyunu, ‘Yeni Türkiye’ sonrası yavaş yavaş yerini iyimserliğe bırakmaya başladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2017 Bahar Ekonomik Tahminler Raporu’nda Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için %2,8’den %3’e, 2018 için de %3,2’den %3,3’e yükselttiğini açıkladı. Raporda, Türkiye’de siyasi ve politik belirsizliklerin bu yıl düşmesinin beklendiği, bu durumun güveni artıracağı, yatırımların ve hanehalkı tüketiminin yükseleceği bildirildi. Türkiye’de istihdam artışının 2018'de daha da artmasının beklendiği, risk ölçümlerinde Türk bankalarının sağlam durumda olduğu, bunun iç yatırımlara olumlu katkı sağlayacağı kaydedildi. Raporda, “Türkiye’nin mevcut mali imkanlarının gerekli durumlarda iç talebi artırmakta kullanılabileceği”, “net dış ticaretin TL’deki değer kaybından güç kazanabileceği”, “daha olumlu jeopolitik çevre nedeniyle turist sayısında daha hızlı artış olabileceği” olumlu beklentiler oldu.

ÇAĞLAR: AB’DEN
İTİRAF BEKLİYORUM

Batı kaynaklı ekonomik manipülasyonların ‘Yeni Türkiye’ döneminde yerini iyimserliğe bırakmaya başlamasına yönelik değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in “Türkiye’deki bu gelişimin ve ekonomik başarının kıskanıldığı’ yönündeki açıklamasının önemli bir itiraf olduğuna dikkati çekerek, “Yakın gelecekte AB yetkililerinden ‘Türkiye ile ilişkileri zora sokmak en büyük hatamızdı’ itirafını da bekliyorum” dedi. İTO Başkanı Çağlar ayrıca, iş ve finans camiasının dünyadaki çalkantıları izleyip onların Türkiye ekonomisi üzerine etkilerini tartışmak yerine o etkilerin pozitife dönmesi için çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

EKONOMİ TOPARLANIYOR


Türkiye'deki ekonomik iyileşmeyi Uluslararası Para Fonu (IMF) da dile getirdi. Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkeleri değerlendirmesinde, geçen yılın son çeyreğinde artan tüketim ve ihracatla Türkiye’de ekonomik büyüme oranının toparlandığı bilgisini paylaşan IMF, ayrıca şunları belirtti: “Türkiye’nin para politikasını sıkılaştırarak enflasyonu azaltması ve artan dış zayıflıkları azaltması gerekli. Yine de, cari işlemlerde yeni yapılan revizyonlarla Türkiye’nin büyümesi beklentilerin üzerinde gerçekleşti.”


#Batı
#IMF
#Ekonomi
#İbrahim Çağlar
7 yıl önce