|

Binalarımız yangına karşı korumasız

Türkiye’deki konutların yüzde 80’inin yangın yönetmeliğine uygun olmadığını söyleyen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, ”Can ve mal kayıplarını en aza indirmek için yangın yalıtımı gibi pasif önlemler ve söndürmesistemleri gibi aktif önlemler birlikte alınmalı” dedi.

00:00 - 27/09/2021 Pazartesi
Güncelleme: 05:47 - 27/09/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye’de her yıl çok sayıda yangın meydana geldiğini, bu durumun can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra maddi kayıplara da neden olduğunu belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın verilerine göre ocak-ağustos döneminde sadece İstanbul’da 11 bin 713 yangına müdahale edildiğini bildirdi.


BİLİNÇ SEVİYEMİZ DÜŞÜK

  • Eruslu, yönetmeliğin, yangın yalıtımı konusunda önemli ve ciddi düzenlemeler getirdiğini ancak proje ve inşaat esnasında yapının daha iyi denetlenmesinin şart olduğunu anlattı. Eruslu, Türkiye’de Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in 26 Temmuz 2002’de yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “O tarihten sonra alınan yapı ruhsatları ve yapı kullanma izinleri incelendiğinde toplam bina stokumuzun yaklaşık 5’te 1’inin yönetmelik kapsamında olduğu ifade edilebilir. Yani Türkiye’deki konutların yüzde 80’i yangın yönetmenliğinden önce yapılmış. Öte yandan yangın yalıtımı ile ilgili bilincin halen istenilen seviyede olmadığı dikkate alındığında bu oranın çok daha düşük olduğu düşünülebilir” dedi.

RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN

İkamet edilen yapıların her an yangın tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Eruslu, “Bir yapı elemanının yanmaz olması yangın güvenliği için tek başına yeterli değildir. Yangın güvenliğinde en önemli hususlardan birisi ‘yangın başladıktan sonra insanların binayı terk edene ve itfaiye ekiplerinin çalışmalarını tamamlayana kadar binanın yıkılmadan ayakta kalmasıdır” diye konuştu.

  • Eruslu, yalıtımın, yangınlarda en çok can kaybına neden olan dumanın yayılmasını geciktirerek can kayıplarının azaltılmasını, ısının yayılmasını sınırlandırarak can ve mal kayıplarının minimuma indirilmesini sağladığını anlattı. Özellikle hastane, okul ve alışveriş merkezi gibi yerlerde yangın yalıtımının çok önemli olduğunu kaydeden Eruslu, yalıtımın, yangınlarda oluşan yüksek sıcaklık etkisiyle yapının kısmen veya tamamen çökmesini engelleyeceğini aktardı.
#Emrullah Eruslu
#Türkiye
#Deprem
3 yıl önce