|

Biyoteknoloji yüzyılı

Geride bıraktığımız 20'nci yüzyıl bilgisayar teknolojisi ve internetin damga vurduğu bir dönem oldu. Uzman ve ekonomistlere göre, gelecek yüzyılın hikayesi biyoloji ve teknolojinin kesiştiği yerde yani biyoteknolojide yazılacak. Küresel dev şirketler, şimdiden bu alana milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 00:53 - 17/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sağlık alanında giyilebilir teknoloji, mobil uygulamalar ve diğer dijital uygulamaların ortaya çıkışı, şirketlerin sağlık alanına yönelik inovasyon çalışmalarının neticesi.
Sağlık alanında giyilebilir teknoloji, mobil uygulamalar ve diğer dijital uygulamaların ortaya çıkışı, şirketlerin sağlık alanına yönelik inovasyon çalışmalarının neticesi.

Son yıllarda sağlık ve teknoloji alanları daha önce hiç olmadığı kadar kesişmeye başladı. Dünyaca bilinen dev teknoloji şirketleri biyoteknoloji alanına milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Sağlık alanında giyilebilir teknoloji, mobil uygulamalar ve diğer dijital uygulamaların ortaya çıkışı, şirketlerin sağlık alanına yönelik inovasyon çalışmalarının neticesi. Geçtiğimiz yüzyıl fizik ve dijital teknoloji yüzyılı olarak anılırken, bu çağ şimdiden biyoloji yüzyılı olarak adlandırılıyor. Derin Ekonomi Dergisi, Aralık ayı sayısında çok tartışılan ve merak edilen biyoteknoloji konusunu Kadriye Nilgün Tunçsiper imzasıyla sayfalarına taşıdı. Dergi özellikle, yenilikçi ekonomiye ilgi duyanlar için dünyaca ünlü dev şirketlerin biyoteknoloji yatırımlarını ayrıntılı olarak masaya yatırıyor.

JOBS’UN ÖNGÖRÜSÜ ŞİMDİDEN TUTTU

Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un “21. yüzyıldaki en büyük yenilikler biyoloji ve teknolojinin kesiştiği alanda ortaya çıkacak” öngörüsü ile dikkat kesildiğimiz gelişmeler dev şirketlerin de bu alanda yatırımlarını hızlandırmasına neden oluyor. Google, Apple ve Microsoft gibi teknoloji öncülerinin biyoteknoloji yatırımları özellikle kalifiye insan gücüne sahip Avrupalı şirketlere yoğunlaşırken, teknoloji alanında önde gelen şirketlerinin biyoteknoloji yatırımları, süper insana giden süreçte bir hayli yol kat edildiğini gösteriyor. Peki, şirketleri sağlık ve biyolojik araştırmalara yatırım yapmaya teşvik eden ne?

ŞİRKETLER, MİLYAR DOLAR YATIRIYOR

Sağlık teknolojileri şirketlerine fon sağlayan Rock Health’in yaptığı bir araştırmaya göre, 2014 yılının sadece ilk altı ayında yatırımcılar dijital sağlık kuruluşlarına 2,3 milyar dolarlık yatırım yaptı. Şu an için ABD’de de biyoteknoloji sektörünün piyasa değeri 100 milyar doları aştı.

Biyoteknoloji alanında özellikle Google’ın son yıllardaki yatırımları ciddi boyutlara ulaştı. Google uzun vadede sağlık alanında en önemli birim olacak biyoteknolojiye vurgu yaparak bu alanda çalışan firmalara ciddi kaynaklar aktarıyor. Sahibi olduğu Verily Life Sciences şirketi ile yatırımlarını arttıran Google, GlaxoSmithKline ve Novartis başta olmak üzere dev ilaç firmaları ile işbirliğini de sürdürüyor.

Verily’nin büyük projelerinden biri diyabetli kişilere yardım etmek için tasarlanmış akıllı kontakt lenslerin geliştirilmesi. Prototip, kablosuz yonga ve kullanıcının gözyaşlarında glikoz miktarını izleyen küçük bir glikoz sensörü içeriyor. Objektifteki küçük bir delik, göz yaşartıcılarının sensöre sızarak, kan şekeri düzeylerini ölçüyor ve teorik olarak, hastanın doktoru bu bilgileri tedavilerini bildirmek için kullanabilir. Şu aşamada şirket, glikoz seviyeleri belirli bir eşiği aştığında yanıp sönen, kullanıcıyı uyaran ve durumun yönetilmesine yardımcı olan LED ışıkları teknolojisine dâhil edip etmeyeceğini araştırıyor. Verily Life Sciences geçtiğimiz ay da İsveçli yaşam bilimleri yatırımcısı Medicxi’ye 300 milyon dolar yatırım yaparak dikkatleri üzerine çekti.


Veri odaklı tıbbın yükselişi

Hastalıkları ortadan kaldırmak ya da ömrü uzatmak gibi ilk çağlardan beri ölümsüzlük iksirinin peşindeki insanlık için heyecan verici gelişmeler olsa da, dev teknoloji şirketlerini bu alana yatırım yapmaya zorlayan öncelikli güdü, kuşkusuz bu alandaki dev pastadan pay alabilmek. Sadece ABD’de 3 trilyon dolar değerinde olan sağlık sektörü, teknoloji şirketleri için devasa bir yatırım ortamını ifade ediyor. 2015 yılında, girişim sermayesi şirketleri, bir yıl önce yaklaşık 12 milyar dolar olan ABD sağlık şirketlerine 16,1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımın yarıdan fazlası (8,95 milyar dolar) ise biyoteknoloji firmalarına yönelikti. Biyoteknoloji istatistikleri ile ilgili 2015 OECD raporuna göre, ABD biyoteknoloji firmalarının sayısı, patent başvuruları ve biyomedikal muamele onayları açısından ilk sırada yer alırken, İspanya ikinci sırada geliyor.


Devlerin radarında

Biyoteknoloji alanındaki teknoloji şirketlerinden biri de Samsung. Güney Koreli Samsung, BioLogics ile son olarak 720 milyon dolar maliyetle kurduğu tesiste biyolojik ilaçlar üretmek amacında olduğunu açıkladı. Yatırımcı Bill Gates’in Microsoft’un kuruluşundaki diğer yarısı Paul Allen de, biyoteknoloji araştırmasının geleceğine odaklanan bir fon olan Paul G. Allen Frontiers Group’a 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Microsoft ve AstraZeneca, lösemi hastalarının tedavilerini anlamak için Bio Model Analyzer olarak bilinen bir yazılım aracı kullanıyorlar. Microsoft ayrıca genetik verileri genetik materyal üzerinde nasıl kodlandıracağını araştırmak için biyoteknoloji şirketi Twist Bioscience’den 10 milyon çift laboratuvar DNA’sı satın alacağını açıkladı. Tüm bunlar olurken de Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg on yıl içinde sağlık araştırmalarına 3 milyar dolar bağış yapma sözü verdi.


#Biyoteknoloji
#Devrim
#Teknoloji
6 yıl önce