|

Bor zengini Türkiye'den yeni hamle!

Birçok sektörde katkı maddesi olarak kullanılan bor madeninin toplam rezervinin yüzde 72'lik kısmı Türkiye'de bulunuyor. Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir alanı olarak seçilen bu madenin, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün olarak ihraç edilmesi hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
14:59 - 17/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:30 - 17/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Çağın en önemli kaynaklarından biri olarak kabul edilen bor madeninin Türkiye'deki üretimi her geçen yıl artarak devam ediyor. Öyle ki Bor Master Arama Projesi kapsamında 2002-2006 yılında yapılan sondajlar neticesinde 2 milyar ton olan rezervler, 1 milyar ton artarak 3 milyar tona çıkarıldı. Rezerv geliştirme çalışmaları sürerken, söz konusu ürünün konsantre bor olarak değil, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün olarak ihraç edilmesi hedeflendi. Ayrıca borun katma değeri yüksek ürünlerde kullanılması için Ar-Ge faaliyetleri de yapılacak.




Dünya bu madenin peşinde


Petrolden sonra en önemli maden yatağını oluşturan bor, tüm dünya tarafından talep edilir hale geldi. Sadece 8 ülkede bor rezervi bulunurken, ülkemiz 3 milyar ton rezerv miktarı ile dünya toplam bor rezervi sıralamasında ilk sırada yer alıyor.



2023 hedefi 2.5 milyar dolar


Bir kısmı yurt içinde kullanılan bor madeninin büyük bölümü ihraç ediliyor. Gelişmiş ülkelerce önemi bilinen ve stratejik yatırımlarda kullanılan bor için ülkemizde de Ar-Ge faaliyetleri yapılıyor ve katma değeri yüksek ürünlerde kullanılması amaçlanıyor. Dolayısıyla konsantre borun, işlenerek özellikli bor ürünü haline getirilmesi, ülkemizin piyasadan elde edeceği gelirin artırılması hedefleniyor.



Uzay teknolojisinden bilişim sektörüne, nükleer teknolojiden savaş sanayine kadar pek çok alanın vazgeçilmez hammaddesi durumuna gelen bor madeni, ülkemizde Batı Anadolu'da, başlıca Eskişehir-Kırka, Kütahya-Emet, Bursa-Kestelek ve Balıkesir-Bigadiç'te bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2023 yılına kadar bor ihracatını 2.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.





Milli projelerde de kullanılacak


Türkiye bor madeni konusunda geçtiğimiz günlerde stratejik bir adım attı. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ortak çalışma kararı aldı.




Bu kapsamda; TSKGV'ye bağlı ortaklar olan ASELSAN'dan TUSAŞ'a, ROKETSAN'dan HAVELSAN'a kadar dev savunma şirketleri, zırh yapımından füze başlığına çeşitli ürünlerin yapımında borun etkisini inceleyerek, üretime katacak. Böylelikle kara, hava, deniz ve uzay araçlarının üretim ve parça imalatında borun stratejik öneminin artması bekleniyor.




#bor madeni
#bor
#boren
#maden
#Türkiye
#ekonomi
#ihracat
#milli proje
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
8 yıl önce