|

Cari açığa verim çözümü

Türkiye’nin büyük oranda cari açığına yol açan enerji ithalatının enerji verimliliği ile kapatılması hedefleniyor. Bu kapsamda geliştirilecek projelerle 2023 yılında milli gelir başına tüketilen enerji miktarı 2011 yılındaki tüketimin %20 altında olması planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:00 - 1/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Cari açığa verim çözümü
​Cari açığa verim çözümü

Cari açığın en büyük sebeplerinden birisi olan enerji ithalatına verimlilikle çözüm bulunmaya çalışılıyor. 2023 yılında verimliliği yüzde 20 daha iyileşeceğini öngören devlet yetkilileri çalışmalara hız verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim veya ürün miktarı başına enerji tüketimini enerji verimliliği projeleri ile azaltılmayı hedefliyor.

POLİTİKALAR SERA GAZI
SALINIMINI DÜŞÜRECEK

Enerji verimliliğini artıracak politikaların çevresel etkisinin de önemine işaret eden yetkililer, bu kapsamda enerji verimliliği politikaları belirlenirken, toplam sera gazı salımlarını azaltılmasında oynadığı rolün de dikkate aldığını belirttiler. Yetkililer, “Enerji tasarrufu ve verimliliği, enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılık risklerinin azaltılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin etkinliğinin arttırılmasının sağlanması gibi 2023 yılı ulusal strateji hedeflerimizin ve enerji politikalarımızın en önemli bileşenlerinden biridir” değerlendirmesi yapıyor.

HEDEF: ENERJİ AÇIĞININ YÜZDE 20 ALTINA İNMEK

Enerji verimliliği çalışmaları ile Türkiye’nin milli gelir başına tüketilen enerji miktarının 2023 yılına kadar düşürülmesinin hedeflendiğine de dikkat çeken yetkililer, hedefin “Milli gelir başına tüketilen enerji miktarı 2023 yılına kadar 2011 yılına göre en az yüzde 20 azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.

ENERJİDE DÖNÜŞÜME
ODAKLANILDI

Yetkililer enerji verimliği kapsamında önemli destekler verildiğine de dikkat çektiler. Bu kapsamda enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, onarım, yalıtım, modifikasyon, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması gibi konulardaki çözümlere yoğunlaştıklarını dile getirdiler.

Bir milyon liraya kadar
destekleme yapılıyor
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından tebliğ olarak yayımlanan usul ve esaslara uygun olarak hazırlanan projelerin Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak değerlendirildiğini kaydeden yetkililer, destekler hakkında şu bilgileri verdiler: “Bu tür projeler 2009 yılından beri devlet tarafından destekleniyor. Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) destek başvuruları her yıl Ocak ayında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) tarafından kabul ediliyor. Geri ödeme süresi 5 yıldan az olan projelere KDV hariç toplam bedeli en fazla 1 milyon lirayı geçmeyecek şekilde proje bedelinin en fazla yüzde 30’u hibe olacak şekilde destek veriliyor. Bir işletmenin anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde 20’sini 200 bin lirayı geçmemek kaydıyla destek mahiyetinde nakdi olarak karşılanıyor.”

#Cari açık
#Milli Gelir
#​Yenilenebilir Enerji
7 yıl önce