|

Çarklar durmuyor

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi ekimde yüzde 2.4 arttı. Yurtdışından gelen siparişlerin de etkisiyle artış eğilimi 22 aydır kesintisiz sürerken, yıllık bazda yükseliş yüzde 4.4 oldu. Bu yılın sonunda büyümenin ise en yüksek yüzde 3.5 olması bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 20:56 - 8/12/2014 Pazartesi
Diğer
Bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,5 ile bir önceki çeyreğe göre hızlanan arındırılmamış sanayi üretimi, son çeyreğin ilk ayına yükselişle başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı sanayi üretim verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 yükselişle, önceki yılın aynı ayına göre artış eğilimi üst üste 22 aydır sürdürüyor. Ekim ayında sanayi üretimi (arındırılmamış-ham) yıllık bazda yüzde 4,4 yükselişle beklentilerin hafif altında bir artış gösterdi. Ayrıca eylül artışının da yüzde 4,1’den yüzde 4,5’e revize edilmesi de dikkati çekti.

MADENCİLİKTE ARTIŞ

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya oranla yüzde 1,8 düştü.Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 2,9 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,47 artış gösterdi.

ÇALIŞMA GÜNÜ FARKI

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, ekim ayında takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin önceki aya göre 0,4 puan gerilemeyle yüzde 3,3’e indiğini ifade etti. Çalışma günü farklılıkları nedeniyle arındırılmış ve arındırılmamış veriler arasındaki farkın eylül - aralık döneminde de gözleneceğini belirten Bürümcekçi, “Bu doğrultuda, bu yılın ekim ayında bir iş günü fazla olması arındırılmamış artışın arındırılmış artışa göre yüksek olmasında etkili olmuştur. Sanayi üretiminin, son çeyreğe bir miktar hızlanarak girdiği gözlenmektedir” dedi. Öte yandan 26 ekonomistin katıldığı ankete göre,  3. çeyrek büyüme beklentisi en yüksek yüzde 3,5 oldu. Ekonomistler arasında yıl sonu büyüme beklentisi en yüksek yüzde 3,5 ve en düşük yüzde 2,5 seviyelerinde kaldı.

OVP hedefiyle büyüme uyumlu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretim verilerinin, ülkenin Orta Vadeli Program’da yer alan öngörüler doğrultusunda büyümeye devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Sanayi üretim endeksinin kısa dönemli iş istatistikleri arasında yer aldığını belirten Işık, “Bu nedenle aylık olarak dalgalanmalar görülebilmektedir. Sanayi üretimi incelenirken ana eğilimlere bakmak gerekir. Öncü gelişmeler üretimin öngörülerimiz çerçevesinde ilerlediğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

#TÜİK
#yükseliş
#Haluk Bürümcekçi
9 yıl önce