|

Çiftçilere hazine gibi arsa

Hazine’ye ait 3,4 milyar metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı anlaştı. 10 yıla kadar kiralanabilecek arazilerden 218 bin çiftçi faydalanacak. Arazilerin kiralandıktan sonra bedeliyle satın alma imkanı da bulunuyor.

Haber Merkezi
04:00 - 15/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:53 - 15/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
10 yılda çiftçilere 600 milyon lira ek gelir imkanı
10 yılda çiftçilere 600 milyon lira ek gelir imkanı

Çiftçilere ucuz ve uzun vadeli arazi temininde mutlu sona ulaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine'ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil (haksız işgal tazminatı) bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını bildirdi. Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 100 günlük eylem planında yer alan "Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması"nı sağlayan düzenlemeye ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

MÜLK SAHİBİ DE OLUNABİLİYOR

Kurum, 218 bin çiftçi ve aileleriyle 1 milyon vatandaşı ilgilendiren Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiralanmasına ilişkin detayları paylaştı. Çiftçilerin bir mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp akabinde de bedeliyle satın alabildiklerini belirten Kurum, kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017'den önce bu arazilerin 3 yıl kullanılmış olması gerektiğine dikkati çekti.

PEŞİN ÖDEMEDE %20 İNDİRİM

Bakan Kurum arazilerinin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde ise Hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satılabileceğini söyledi. Belediye ve mücavir sınırları dışında olması halinde ise rayiç bedelinin yarısı üzerinden bu arazilerin doğrudan satın alınabileceğini bildiren Kurum, "Bu bedelleri vatandaşımız tamamını peşin ödemek isterse yüzde 20 indirim yapıyoruz, yarısını peşin ödeyeyim derse de yine yüzde 10 indirim yapıyoruz. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle yine bu satışları gerçekleştirebiliyoruz." ifadelerini kullandı.


SUİSTİMALE İMKAN YOK

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurum, araziyi alan kişilerin bir süre sonra çiftçilik yapmak istemeyip araziyi başka şekilde kullanıp kullanamayacağına ilişkin bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği genel anlamda olmadığı sürece tarım arazisi olarak kullanmak zorunda. Alıp bunu burada bir imar değişikliği yapıp apartman yapmak için yapmıyoruz. Biz buradaki tarımı desteklemek adına bunu yapıyoruz, dolayısıyla tarım arazisi olarak kullanılacak."

Murat Kurum, "Bu uygulamayla sisteme yeni çiftçiler dahil edilebilecek mi?" sorusu üzerine, 218 binin mevcutta ecrimisil ödeyenlerin olduğuna dikkati çekerek uygulamaya yeni çiftçinin girmediğini söyledi. Ecrimisil bedeline ilişkin ise Kurum, bunun illere ve arazilerin rayiç bedellerine göre değiştiğini, yaklaşık ecrimisil bedelinin yıllık 200 milyon lira olduğuna işaret etti.

Kira bedeli nasıl hesaplanacak?

Başvuru itibarıyla arazilerin fiilen kullanımının sürmesi ve bu arazilerin ecrimisil borcunun da bulunmaması şartı olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, kira bedelinin mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacağını anlattı. Kira bedelini nasıl ödeneceğine ilişkin de Kurum, “Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek.” dedi. Kurum, başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacağını vurgulayarak, “Bu başvuruların son tarihi 19 Kasım 2018’dir” şeklinde konuştu.

  • Kiraları bedavaya geliyor
  • Toplantıda 218 bin çiftçiye 125 milyon lira destek verdiklerini aktaran Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çiftçimiz yüzde 50 indirim ile ecrimisil ödeyecek. Yapılan destekle kirası da bedavaya gelmiş olacak, bir taraftan da tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalacak. 10 yıl içinde çiftçinin cebinde ilave 600 milyon liradan daha fazla bir gelir artışı elde edilmiş olacak.” dedi. Toplam arazinin yaklaşık 100 bin hektarında sulu tarım, 200 bin hektarında kuru tarım ve 40 bin hektarında da dikili ve örtü altı tarımın yapıldığına dikkati çeken Pakdemirli, bunların toplam tarım arazilerinin %5’ine denk geldiğine işaret etti.

Kayıtdışı bitti, destek geldi

Söz konusu arazilerdeki üreticilerin mevcut durumda hali hazırda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olmadığına dikkati çeken Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu: “Bu düzenlemenin ardından biz de mevzuatımızı söz konusu çiftçileri ÇKS’ye kayıtlı olabilecek hale getirdik. Kullanıcılar böylelikle arazilerinİn verimini artıracak. Çeşitli altyapı ve üst yapı yatırımlarını sulama, drenaj tesisi, arazi ıslahı, modern örtü altı tesisi gibi yatırımları yapamıyorlardı. Çiftçilerimiz artık bu arazilerde yatırımlarını yapabilecek, ucuz krediden ve tarım sigortalarından yararlanabilecek. Kayıt altına alınan arazi kullanıcıları tarımsal desteklerden de faydalanabilecek.”


#Çiftçi
#Arazi
#Ek Gelir
6 yıl önce