|

Çikolatayı bekleyen büyük kriz

Dünyanın önde gelen çikolata üreticilerine göre kakao üretiminin talebi karşılamaya yetmiyor ve 2020'den itibaren üretim açığı giderek artacak. önlem alınmazsa kakao krizi çıkabilir, bu da çikolata sektörünü olumsuz etkileyecek.

Yeni Şafak
16:36 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:58 - 17/11/2014 Pazartesi
Diğer

Dünyada çikolata tüketiminin artması, kakaoüretiminin talebi karşılayamamasına neden oluyor. Çikolata üreticileri, artan tüketim hızı nedeniyle talebi karşılamakta yetersiz kalabileceklerini açıkladı. Mars ve Barry Callebaut firmaları, sundukları verilerledünyanın, son 50 yılın en büyük çikolatakıtlığıyla karşılaşabileceğini, kakaoüreticilerinin tüketilenden daha az üretim yaptığını belirtti.


Verilere göre, 2013 yılında dünyada üretilen miktardan 70 bin metrik ton daha fazla kakaotüketildi. 2020 yılına gelindiğinde, aradaki fark 14 kat artarak 1 milyon metrik tona ulaşabilir. 2030 yılına gelindiğinde ise tüketilen ve üretilen kakao miktarı arasındaki farkın 2 milyon metrik tona ulaşma riski bulunuyor.


BİLİM KAKAOYU KURTARABİLİR


Azalan üretim sebebiyle 2012'den bu yana fiyatı yüzde 60 artan çikolatanın geleceğindeki kara bulutların dağılması, bilimsel ve teknolojik yatırıma bağlı. Orta Afrikalı çiftçiler, geleneksel kakao ağaçlarının yedi katı ürün verebilen ağaçların geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Öte yandan, bu tür girişimlerin, domates ve tavukta olduğu gibi, gıdanın tadının azalmasına neden olabileceği düşünülüyor.
#çikolata
#kakao
#çikolata krizi
9 yıl önce