|

Çin'in çöplüğü olmayız

Piyasayı kasıp kavuran kalitesiz Çin mallarının istilasına karşı yoğun bir çalışma içine giren İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Andon Arakelyan, Türkiye'yi Çin'in çöplüğü haline getirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 13/03/2004 Cumartesi
Güncelleme: 13:56 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

RÖPORTAJ: FAHRİ SARRAFOĞLU

Çin'le ilgili olarak 14 aydır yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren İSO Meclis Üyesi ve Bakır ve Bakır Alaşımları Meslek Komitesi üyesi Andon Arakelyan: "Hem Maliye, hem de Sanayi Bakanlıklarımızda ekip halinde çalışıyoruz. Çok iyi ilerleme var. Türkiye'yi Çin'in çöplüğü yapmama kampanyası açtık" dedi. Yenişafak'ın sorularını cevaplayan Arakelyan, özellikle Çin'den gelen armatürlerin kansorejen madde içerdiğini söyleyerek tüketicileri uyardı.
Nedir efendim bu Çin tehlikesi, Çin seddi bir şekilde yıkıldı galiba?

Türkiye'deki tüm armatür üreticileri ile birlikte Çin malları yüzünden çok zor durumdayız. Çin'den buraya vasıfsız mallar geliyor. O mallar kansorejen madde ihtiva ediyor. İçerisindeki demirdir, paslanma riski yüksek bir maddedir. Tamamen tehlikeli ve çöpe atılması gereken mallardır.

Peki tüketicinin uyandırılması için neler yapıldı, özellikle İSO bu konuda neler yapıyor?

Gümrükler konuldu. TSE uyandırıldı. Gümrük uyandırıldı. Gümrük kaçakçılığı suçu işliyorlar 10 tanesinin fiyatına 1 tane gösteriyorlar. Bu konuda şu anda yasal manada mücadelemiz halen devam etmektedir. Özellikle Tüketiciyi Koruma Derneklerin' büyük iş düşüyor. Birçok vatandaşımız halen nasıl bir tehlike altında olduğunu bilmiyor.

Peki neden tüketici Çin mallarına rağbet ediyor sizce?

En başta gelen sebep fiyat oluyor. Yerli ve kaliteli mal 10 milyona satılıyor. Çin malı ise 8 milyon hatta 6 milyona satılıyor. Halbuki ithalatçı firma Çin malını en fazla herşey dahil 2 milyona ithal etmiştir. Ama tekrar tekrar söylüyorum sağlıklarını riske atıyorlar. Üstelik Çin malını 2 ay kullanabilirsiniz. Yerli malını ise 30 sene kullanırsınız üstelik hurdası da para eder. Çin malı ise hem sağlığa zararlı hem de hurdası para etmez.

Mücadeleye destek veren kuruluşlar hangisi?

Muslukçular Derneği ile birlikte bu işin peşindeyiz. Küçük, büyük armatürcülerin hepsiyle birlikte gayret ediyoruz. İSO-İTO-ATO gibi kuruluşlarda Çin'den gelen mallardaki tehlikeyi takip ediyorlar ve vatandaşlarımıza anlatıyor. Ama esas iş tüketiciye ve tüketiciyi koruma derneklerine düşüyor.

Devlet, Çin malları almasın
Çin istilasından nasıl kurtuluruz?
Üretim destekleme politikası yeniden ele alınmalı, sanayicilerin vergi, yatırım ve enerji maliyetleri, istihdamın üzerindeki yükler düşürülmelidir. Gümrüklerde kaçak girişe müsaade edilmemelidir. En çok etkilenen sektörlerde gözetim ve koruma tedbirleri alınmalıdır. Devlet Çin malları almamalıdır. ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de açıkladığı gibi: 2000 yılında Ders Araçları Yapım Merkezi, okulların ihtiyacı için 30 bin termometreyi Çin'den almıştır. 5 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜRSAB 120 bin hacı adaylarına 240 bin Çin malı çanta dağıtıyor ve sektörü öldürüyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce