|

Dev anlaşmada geri sayım başladı

Dünya, Trump sonrası ABD’nin Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’dan çekilmesini konuşurken yeni bir küresel ekonomik işbirliği anlaşması devreye giriyor. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Tom Miles, ABD’nin de içinde olduğu Ticaret Kolaylaştırma Anlaşması’nın 2 hafta sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı. Gümrük işlemlerine hız kazandıracak anlaşmaya 110 ülke taraf oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:19 - 28/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD Başkanı Donald Trump'ın küresel ticareti olumsuz etkiliyen söylemlerine rağmen, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başkanı, küresel ihracatı 1 trilyon dolar güçlendirecek yeni bir ticaret anlaşmasının iki hafta içinde yürürlüğe gireceğini açıkladı. Ticaret Kolaylaştırma Anlaşması (TFA) gümrük işlemlerini hem standartlaştırdığı hem de kolaylaştırdığı için, zaman maliyet ve malların sınırdan geçişindeki süreçlerde tasarruf sağlayarak en çok yoksul ülkelere destek sağlayacak. WTO Genel Başkanı Roberto Azevedo anlaşmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “WTO'nun tarihinde yaptığımız en büyük anlaşma bu" dedi. İmzaya hazır olan Ürdün, Çad ve Kuveyt'in onayıyla, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken 110 ülke şartı yerine gelmiş olacak.



DÜNYA TİCARETİNE YÜZDE 2,7'LİK ETKİ YAPACAK


Azevedo, “Tahminlere göre bu anlaşma tam olarak uygulandığında, tüm dünyada ticaretin büyümesinde 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2.7 civarında bir etki ve dünyada gayri safi milli hasılanın büyümesinde de yarım puan artış sağlayacak" dedi. Bir ürünün yerine ulaşması daha önce 6-7 hafta sürerken, anlaşmayla bekleme süresi birkaç güne inebileceK. söyleyen Azevedo, “Mallar sınırlardan çok daha kolay, çok daha şeffaf ve çok daha düşük maliyetle geçecek" dedi. Azevedo şunları söyledi: "Anlaşma gereği gibi uygulanırsa, müşteri ile gümrük idaresi arasında temas hemen hemen hiç olmayacak. Böyle olunca yolsuzluk için neredeyse hiç zemin kalmıyor. Bildiğimiz gibi gümrüklerde yolsuzluk pek çok ülke için bir sorun. Gümrük işlemleri zaten gelişmiş düzeyde olan büyük ülkelerin anlaşmadan beklediği yarar çok fazla olmayacak. Buna rağmen ilk imza koyanlar arasında ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya var."





Trump eleştirisi


Trump'ın ticaret konusundaki planlarının şimdilik, eski söylemlerine dayanana spekülasyondan öteye gitmediğini söyleyen Azevedo, yeni Washington yönetiminin TFA'nın getirdiği reformları benimsemesi konusunda görüş belirtmek için erken olduğunu söyledi. Ticaret alanında çıkacak anlaşmazlıkların artabileceğini söyleyen Azevedo WTO'nun bunları çözümleyecek araçlara sahip olduğunu söyledi.







#ABD
#Donald Trump
#Dünya Ticaret Örgütü
7 yıl önce