|

Doğalgaza indirim sinyali

Rusya'yı küresel gaz piyasasında pay kaybetme korkusu sardı. Fiyat politikasını değiştirecek Gazprom'un Türk firmalara indirim yapabileceği belirtildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 23/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 03:25 - 23/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Düşen pazar payları nedeniyle fiyatlandırma politikasında değişikliğe giden Gazprom'un, Türk doğalgaz ithalatçılarına indirim yapabileceği, ancak bunun için önce bazı koşulların oluşması gerektiği belirtiliyor. Merkezi Moskova'da bulunan Renaissance Capital'ın Petrol ve Doğalgaz Analisti İldar Davletshin, Gazprom'un, özellikle ABD'nin yakında ihraç etmesi beklenen kaya gazı nedeniyle artan rekabetten ötürü küresel gaz piyasalarındaki pazar payını kaybetme korkusu yaşadığını kaydetti. Davletshin, Gazprom'un, müşterilerine indirim de dahil daha esnek şartlar sunmaya başladığına dikkati çekerek, "Ancak, Türkiye'deki müşterilere indirim için Türkiye ve Rusya arasında gerilimin biraz azalması gerekiyor" ifadelerini kullandı.



İNDİRİM İÇİN ZAMANA GEREK VAR


Uluslararası hukuk firması Dentons'tan Hukuk Danışmanı Orestis Omran ise Rusya'nın Avrupa'da ve Türkiye'de önemli bir gaz tedarikçisi olarak pozisyonunu korumak istediğini ve enerji ihracına dayanan ekonomisini ayakta tutmak için Türkiye ile doğalgaz görüşmeleri yapabileceğini vurguladı.



Deposu olan rahat


Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi, doğalgaz depolama tesislerinin önemini yeniden gündeme getirdi.Brookings Enstitüsü Enerji Güvenliği İnisiyatifi Direktörü Dr. Tim Boersma,doğalgaz depolama tesislerinin olası gaz kesintilerinde öneminin ortaya çıktığını belirterek, “Depolama tesislerine sahip olan ülkeler daha rahat olabilirler. Doğalgaz depolama tesisleri, doğalgaz fiyatlandırma işlemleri sırasında bulunduğu ülkeye yeteri kadar seçeneği de beraberinde getirir" dedi .


#Türk doğalgaz ithalatçıları
#gaz piyasası
#küresel ekonomi
8 yıl önce