|

Düşen LNG fiyatı Rusya’yı vuracak

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Karbuz: “Önümüzdeki dönemde LNG fiyatlarının düşük olması Rusya’yı vuracak ve Moskova’nın bu konuda yapacağı bir şey yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:31 - 4/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Sohbet Karbuz, enerji fiyatlarındaki düşüşün sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) piyasasını da etkileyeceğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde LNG fiyatlarının düşük olması Rusya'yı vuracak. Moskova'nın bu konuda yapacağı bir şey yok” dedi. Bunun, gelirlerinin büyük kısmını bu iki kalemden elde eden Rusya ekonomisine ağır darbe vuracağına dikkati çeken Karbuz, gelecek 5 yıl içinde LNG piyasasında büyük oranda arz fazlası oluşacağını ve şu anda Asya ile Avrupa piyasası arasında LNG fiyatları arasında da fark kalmadığını ifade etti.



20 YILLIK KONTRAT YAPAN YOK


Gelecek dönemde toplam LNG ithalatının, boru hatlarıyla aktarılan doğalgaz ithalat oranına yaklaşacağını anlatan Karbuz, “İlerde petrole endeksli LNG ithalatı da azalacak. Yapılan kontratlar daha kısa süreli. Eskisi gibi 20 yıllık kontrat yapan yok” dedi.Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Emin Akhundzada da Rusya'da şu anda yıllık yaklaşık 570 milyar metreküp gaz üretildiğini söyledi.



'Türkiye'den vazgeçemez'


Rusya'nın yatırım yapma konusunda da sıkıntı yaşadığını anlatan Akhundzada, şunları kaydetti: "Geçen sene 27 milyar metreküp gaz sattığı Türkiye'den kısa vadede vazgeçmesi mümkün değil. Rusya, Sibirya gibi sahalarına yatırım yapmalı. Mevcut boru hatlarının yüzde 70'inden fazlası 1985'te yapılmış. Bir çoğunun zaten ömrü bitmiş ve yenilenmeleri lazım. Boru hatlarının teknolojisinin yenilenmesi lazım. Rusya'nın zaten kendi içinde ekonomik durumu sıkıntılı."


#Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği
#Moskova
#Sohbet Karbuz
#doğalgaz
8 yıl önce