|

Ekonomi Bakanı Elitaş 'sahaya' indi

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı'nı ziyaret ederek, Türk tekstil sektörünün çeşitli alanlarda kendi yıldızlarını çıkarabileceğini ifade etti.

Yeni Şafak
20:43 - 13/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:45 - 13/01/2016 Çarşamba
AA

Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı'nın (CBME) açılışına katılan Bakan Elitaş, çocukların sunduğu programı takip etti. Defilenin ardından katılımcılara seslenen Elitaş, tekstil ve diğer sektörlerde tasarıma verilen devlet desteğinin, bu yıldan itibaren artırılacağını kaydetti.



Elitaş, Türk tekstil sektörünün çeşitli alanlarda kendi yıldızlarını çıkarabileceğini, başarılı çocuk giyim trendlerinin Türkiye'den dünyaya yayılabileceğini söyledi.



Ünlü isimlerin kreasyonlarının dünyada kabul gördüğünü, bu kabulün de yüksek fiyatlı satışlara kapı araladığını anlatan Elitaş, "Bakıyorsunuz ürünün altında bir hanımefendinin, beyefendinin ismi var. Onlar bizim önümüzdeki sene ne giyineceğimize, hangi renkleri tercih edeceğimize karar veriyorlar. Altlarına baktığımızda hep yabancılar… Ama inşallah bundan sonra arzumuz, isteğimiz, dileğimiz o ki biz de 2016-2017 kreasyonlarını Türk tasarımcılarının, Türk stilistlerinin ve Türk girişimcilerinin tercihlerini ve beğenilerini başka ülkelerin tüketicilerine, alıcılarına sunabilmek için bir yol haritası ortaya koymamız gerekiyor" diye konuştu.



Elitaş, Ekonomi Bakanlığının tasarım desteklerinde artış yapılacağını, tasarım sahibi girişimcilerin teşviklerden faydalanacağını aktararak, şunları kaydetti:



"Türk girişimcisinin, kreasyon üretme kabiliyeti olan sanatkarlarımızın birikimlerini hayata geçirip, başkalarının tercih etme sebebi oluşmasına gayret göstereceğiz, teşviklerimiz o noktaya doğru gidecek. Tasarım desteğimiz 2016 yılından başlamak üzere büyük bir seviyeye çıkacak. Çünkü tasarım, başkasına kendi beğenimizi beğendirebilmek, kendi heyecanımızı satabilmek... İşte ondan sonra yapmamız gereken markalaşmak. Çünkü markalaşınca ürününüzdeki katma değer yüzde 100'lere, yüzde 300'lere kadar çıkabiliyor."



"Ekonomi Bakanlığı olarak arkanızdayız"

Elitaş, Türk tekstil sektörünün kendi beğenilerini dünyaya tercih ettirmek için çalışması gerektiğini vurgulayarak, "Gayretimiz ismimizi satmak ve beğenilerimizi pazarlayabilmek üzerine olmalı. Onun için bu beğeni de kolay kolay olan bir hadise değil. Büyük emek ve gayret gerektiriyor. Hiç kimse 'çok güzel olmuş, eline sağlık' diyerek bir noktaya gitmez. O yaptıkları işin karşılığını da almak mecburiyetindeler. Biz iş alemine diyoruz ki 'bu marifetli insanları koruyun. Ekonomi Bakanlığı olarak biz arkanızdayız, destekliyoruz.' İnşallah 2016 ve bundan sonraki süreçte artık tasarım yapan sanatçılarımızı desteklemek üzere yola çıktığımızı ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.



Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı'nın, 2014 yılında 332 katılımcı firma ile düzenlendiğini anımsatan Elitaş, katılımcı firma sayısının 2015'te 344 firmaya yükseldiğinin altını çizdi.



Elitaş, fuar katılımcılarının artması için reklam faaliyetlerinin artırılabileceğini, yabancı alıcıların da yer aldığı fuarın bir yönüyle kültür alışverişi sağladığını belirtti.



Miniklerin defile gösterisini başarılı bulduğunu söyleyen Elitaş, "Anne, baba, çocuk ve torun sahibi birisi olarak o çocuklarımızın giyindiği kıyafetler gerçekten çok güzel olmuş, yakışmış" değerlendirmesini yaptı.



"0-5 yaş arası çocuk sayımız 7 milyona ulaşmış durumda"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ise fuarın, Türkiye'nin çok sayıda ülke ile doğrudan ticaretinin temellerini atacak önemli bir konumda olduğuna dikkati çekti.



Avrasya'nın üretimin ana üssü olacağını vurgulayan Koca, "Yeni trendde 1820'lerde olduğu gibi Avrasya Bölgesi üretimin bölgesi olacaktır. Bundan en büyük payı bizler alabiliriz" dedi.



Organizatör şirket UBM ICC'nin Genel Müdürü Erdal Baykara da Türkiye'deki genç ve çocuk nüfusa işaret etti.



Baykara, Türkiye'nin, Avrupa'nın en yüksek doğum oranına sahip ülkesi olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:



"Ülke olarak 0-5 yaş arası çocuk sayımız 7 milyona ulaşmış durumda. Ailelerimiz bebekleri için ayda 60 ve yılda da ortalama 720 dolar harcıyorlar ve sektörün ticari hacminin ortalama 400 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Biz de CBME Türkiye olarak sektör için her yıl ortalama 60 milyar dolar iş hacmi yaratıyoruz. Hedefimiz bu ortalamaları yükseltmek ve sektörün hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlamaya devam etmek. Bu amaçla Uludağ İhracatçılar Birliğinin destekleri ile Tunus, Mısır ve Kosova'dan alım heyetleri CBME Türkiye'de olacak."





#Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş
#tekstil
#ekonomi
8 yıl önce