|

Elde kalanlar yazlıktı

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, otel, yurt ve yemekhanelerde kullanılan yazlık patateslerin de salgın nedeniyle kışlık patatesler gibi depoya girmesinden kaynaklı 250 bin ton fazlalık yaşandığını söyledi. Kenar, çiftçinin devletin patates alımından memnun olduğunu belirtti.

Yasemin Asan
00:00 - 15/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 05:38 - 15/04/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Pandemi sürecinde otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates ve soğan tüketimi geriledi.
Tüketimin azalması stokların artmasına ve fiyatların üretici aleyhine düşmesine neden oldu. Çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi alım yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtmaya başladı.
50 yıldır patates üreticisi olan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlayan uygulamayı Yeni Şafak’a değerlendirdi.

OTELLER ETKİLEDİ

  • Patateslerin depolarda kalmasının sebebinin fazla üretim olmadığının altını çizen Kenar,
    “Bu yılda her yıl ekildiği kadar ekildi. Bu sezon patates rekoltesi fazlaydı ama aynı dekara ekim yapılmıştı. Otellerde 55 milyona yakın turist oluyordu. Yazlık dediğimiz patatesler daha çok otellerde tüketiliyordu. Pandemiden dolayı bu patatesler tüketilmedi. Kışlık dediğimiz patatesler depolardadır. Ağustos-Eylül ayında yazlık dediğimiz patatesler de kışlık patatesler gibi depoya girdi. Hal böyle olunca depolarda 200-250 bin tona yakın patates fazlalığı yaşandı. Fiyatlarda bundan dolayı yılbaşından itibaren düştü”
    dedi.

TARLADA FİYATI 60 KURUŞA DÜŞTÜ

Devletin patatesi çiftçiden 60 kuruşa aldığını belirten Kenar, “Tüccarlar da 60 kuruşa alarak piyasaya sürmeye başladı. Az bir toparlanma yaşandı.
Tarla maliyeti yaklaşık 90 kuruş. Tarla fiyatına göre zarar edildi ama depodaki yüzde 30’a yakın kayıp var. Çiftçinin ne kadar elinde kalsa da para verip ambarı temizletmek yerine satmakla biraz memnun oldu.
Bu karar daha önce alınmış olsaydı daha fazla çiftçi yararlanırdı. Çok kişi patatesleri depodan çıkartıp tarlaya döktüler” diye konuştu.

TÜKETİM EN FAZLA TOPLU YERLERDE

  • Çiftçinin yüzde 20’sinin ürünün elinde kaldığını dile getiren Kenar, şunları söyledi:
    “Mayısın ortasına kadar da Adana’nın patatesi çıkmaz. Niğde ve Nevşehir’deki depolardaki patateslerden besleneceğiz. Bu patatesler sahil, tatil şehirlerinde tüketilmiş olsaydı üretim fazlası olmayacaktı. Yemekhaneler, yurtlar açılmadı. Toplu yerlerde daha çok patates, kuru fasulye gibi ürünler tüketiliyor. Evlerde o kadar çok tüketilmez.”
#Niğde
#Ziraat Odası
#Veli Kenar
#Patates
#Salgın
3 yıl önce