|

Turizme moral oldu

Turizm sektörü salgın nedeniyle rezervasyonların bu yıl seyahatten kısa süre önce yapılmasını bekliyor. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin de turizm sektörü çalışanlarının öncelikli aşılama programına alınmasının kendilerine moral verdiğini, bunun uluslararası alanda önemli bir pazarlama aracı olacağını söyledi.

00:00 - 15/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 05:32 - 15/04/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının yanı sıra, Rusya’dan gelen seyahat kısıtlaması bacasız sanayi turizm sektöründe şaşkınlıkla karşılandı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, bu yıl rezervasyon taleplerinin seyahatten kısa bir süre önce gerçekleşmesini beklediklerini belirterek,
“Son dakika gelişmeleri, bu yılı belirleyecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Aşı çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde talep artışına paralel olarak rezervasyon sürelerinin de uzaması ihtimaller dahilinde bulunuyor”
dedi. Avrupa’dan ve diğer büyük turizm pazarlarından gelen ilk sinyallere bakıldığında şehir otellerinin işlerinin yıl sonuna kadar çok zor göründüğünü aktaran Eresin, turizm sektörü çalışanlarının öncelikli aşılama programına alınmasının kendilerine moral verdiğini, bunun uluslararası düzeyde çok önemli bir pazarlama aracı olacağını vurguladı.


AŞI TALEBİ ÖNE ÇEKER

  • Özellikle şehir otellerinin geçici molaya devam ettiğini belirten Müberra Eresin,
    “İstanbul ve ülke ortalamasına baktığımızda kapalı olanlar da dahil edildiğinde tek haneli doluluklardan bahsedebiliriz”
    dedi. Aşılamanın, tüm dünyada yavaş gittiğine işaret eden Eresin,
    “Dolayısıyla özellikle nisan ayında öngördüğümüz hareketlenme beklentimiz ötelenmiş ve eylül ayına kaymış durumda. Buna karşın aşılama hem bizde hem diğer ülkelerde hızlı bir şekilde tamamlanırsa, uluslararası hava trafiği de açılırsa eylül beklentisi, haziran, temmuz aylarına çekilebilir”
    dedi.

8.500 TESİSE SERTİFİKA

Sektör olarak 54 farklı sektörü beslediklerini ifade eden Eresin, 2022’den itibaren kendilerine düşeni fazlasıyla yerine getireceklerini söyledi. Güvenli Turizm Sertifika Programı’nı 8 bin 500 işletmenin aldığını belirten Eresin,
“Bu program, salgın sürecinde sektöre hem ulusal hem uluslararası düzeyde rekabet avantajı sağladı. Sertifika alım koşulları oldukça ağır ve 200’e yakın kriterin sağlanması gerekiyor. İşletmeler, dünya çapında sertifikasyon firmaları tarafından denetleniyor.”

KGF KREDİLERİ AÇILABİLİR

  • Konaklamada büyük likidite problemi olduğunu, yeniden yapılandırma için başvuran şirketler bulunduğuna işaret eden Müberra Eresin, hükümetten yeni KGF desteği beklediklerini açıklayarak,
    “Konaklama tesislerine düşük faizle 2 yıl ödemesiz yeni krediler açılabilir. Bu, konaklama tesislerinin geçmiş 5 yıldaki cirolarına, devlete ödedikleri vergilere bakılarak yapılabilir. Bu, sektörü yeniden canlandırmak için büyük bir destek olacaktır ve zaten sonrasında sektör bu kredileri rahatlıkla geri ödeyecektir”
    dedi.

TURİZME 7-8 AY DESTEK HAYATİ ÖNEMDE

Sınırların açılmasıyla daha iyi rakamlar görülebileceğini belirten Eresin,

“Sektör için 2022, gerçek anlamda açılmış ve 2019’u yakalama ihtimali olan bir yıl olacak. Turizm sektörü, 7-8 ay daha destek alabilirse 2022 yılından itibaren takip eden 3-4 yılda tüm kayıpları kapatıp üzerine çıkacaktır"

dedi. Eresin, 31 Mart'ta süresi dolan kısa çalışma ödeneğinin devam etmesinin de hayati bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

PCR TESTİNDE SON İBRAZ 31 MAYIS’A UZATILDI

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), hava yoluyla Türkiye’ye seyahat edecek yolcuların PCR testi sonucunu ibraz etme zorunluluklarının 31 Mayıs’a uzatıldığını bildirdi. Genel Müdürlüğün Twitter’dan yapılan paylaşımında, söz konusu yolcuların PCR testi sonucunu ibraz zorunluluklarının 15 Nisan'da sona erdirileceğinin duyurulduğu anımsatılarak,
    “Uygulamaya 31 Mayıs’a kadar devam edilmesine karar verilmiştir"
    duyurusu yapıldı.
#Turizm
#Rezervasyon
#Türkiye Otelciler Birliği
#Müberra Eresin
#Aşılama
3 yıl önce