|

Erdoğan ziyaret etti Türk firma işi kaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyareti meyvelerini vermeye başladı. Tanzanya’daki, 200 kilometrelik demiryolu hattının yapım işini Türkiye Yapı Merkezi kazandı. BİLGESAM Uzmanı Hasan Öztürk, Tanzanya lideri Magufuli’nin Erdoğan ile görüşmesinde demiryolu projesi için Türk Eximbank üzerinden 400 milyon dolarlık kredi istediğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:36 - 5/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyareti meyvelerini vermeye başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyareti meyvelerini vermeye başladı.

Tanzanya, bin 200 kilometrelik demiryolu hattının 200 kilometrelik kısmının yapım işini Türkiye Yapı Merkezi ve Portekiz'e verdi. Tanzanya Demiryolu İdaresi tarafından Darüsselam-Morogoro hattı için açılan ihaleyi Yapı Merkezi ile Portekizli ortağı Mota-Engil kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22-25 Ocak tarihleri arasında ilk kez Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'a ziyaret gerçekleştirerek, Türkiye'nin Afrika açılımı ile kıtada ivme kazanan diplomatik çalışmalarına da en büyük katkıyı veren lider oldu.



EKONOMİK İŞBİRLİĞİ İÇİN OLUMLU ADIM


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ülkelerinin liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından ekonomik işbirliği için atılan adımlar daha da hızlandı. Afrika'da yaptığı işlerle de tanınan Yapı Merkezi şirketi ile Mota Engil, Tanzanya'da yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki projeye ilişkin sözleşmeyi Darüsselam kentinde düzenlenen törende imzaladı.



2,5 YILDA TAMAMLANACAK


Demiryolu hattının ilk etabını üstlenen Türk ve Portekizli şirket, projenin 45 gün içinde temelini atacak. Darüsselam-Morogo demiryolu hattının 2,5 yıl gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor. Darüsselam-Morogoro hattının Dodoma'ya, oradan da ülkenin kuzey bölgesine devam etmesi planlanıyor.



EXİMBANK'TAN 400 MİLYON $ KREDİ TALEBİ


Yeni Şafak'a konuşan BİLGESAM Uzmanı Hasan Öztürk, Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli'nin Erdoğan ile görüşmesinde ülkesindeki demiryolu projesi için Türk Eximbank üzerinden 400 milyon dolarlık kredi desteği istediğini söyledi. Öztürk, Tanzanya'da altyapı işlerinin tamamı için de 15 milyar dolarlık finans desteğine ihtiyaç duyulduğu bilgisini verdi. Tanzanya'nın, son yıllarda Sahraaltı Afrika'da en iyi ekonomik performans gösteren ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Hasan Öztürk, ülke ekonomisinin yıllık yüzde 6 seviyelerinde büyüdüğünü aktardı.







YATIRIM YAPAN KÂRLI ÇIKAR


Öztürk, Afrika'daki altyapı çalışmaları için Türk şirketlerinin atılıma geçmesi gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın Tanzanya ziyareti meyvelerini vermeye başladı. Tanzanya ve Afrika ülkeleriyle gelişen diplomatik ilişkiler, ekonomi alanında da kendini gösteriyor. Bu konuda yerli şirketlerimize büyük görev düşüyor" dedi. Tanzanya'nın Türk özel sektörü için önemli fırsatlar içerdiğini vurgulayan Öztürk, “Ülkede; ilaç, tekstil, maden, yenilenebilir enerji, inşaat yapı malzemeleri, tarım makinaları sektörleri açısından yatırım yapanlar kazançlı çıkacak" diye konuştu.



Kıta ile dış ticaret hacmi 93,8 milyar $


Küresel ticaret açısından önemi giderek artan Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, diplomatik bağların sıklık kazandığı 2011-2015 yılları arasında önemli gelişim gösterdi. Bu dönemde kıta ülkelerine yönelik toplam ihracat 64 milyar doların üzerine çıkarken, dış ticaret hacmi de 93,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticarette Kuzey Afrika ülkeleri ön planda yer alırken, 2011-2015 yılları arasında en fazla ihracat yapılan ülke 16 milyar 61 milyon dolarla Mısır oldu. Bu ülkeyi, 9 milyar 192 milyon dolarla Cezayir, 9 milyar 120 milyon dolarla Libya, 5 milyar 874 milyon dolarla Fas ve 4 milyar 225 milyon dolarla Tunus izledi.











#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Afrika
#Ticaret
7 yıl önce