|

Euro/dolar 12 yılın dibinde

Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programının oluşturduğu baskının etkisiyle dolar karşısında yaklaşık 12 yıldır ilk defa 1,07’nin altına düştü. Öte yandan, küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kaybetmeye devam ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 11/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:44 - 10/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Doların uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kazanmasıyla ilgili olarak, dolar/euro paritesi de düştü. Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın başlattığı tahvil alım programının etkisiyle dolar karşısında 12 yıldır ilk defa 1,07 düzeyinin altına düştü. Talebin sürmesiyle, euro/dolar kurunun 1 dolar = 1 euro seviyesine gerilemesi ihtimalini de gündeme getiriyor. 

SON 14 AYDA %25 DEĞER KAYDI

Türkiye'de doların, hükümet ve Merkez Bankası arasındaki sözde çekişme nedeniyle arttığı spekülasyonlarına inat, gelişmekte olan ülkelerin para birimi dolar karşısında geriledi.  Brezilya Reali, yıl başından bu yana yüzde 22,2, Hindistan Rupisi yüzde 21,6. Son 14 ayda 1,34 seviyesinden yüzde 25 değer kaybıyla dolar/Euro paritesi, dün gün içinde 1,05’e kadar geriledi.  Merkez Bankasının rezerv opsiyon katsayılarıyla(ROK) ilgili kararına rağmen Euro/Dolar paritesindeki düşüş TL’ye de yansıdı. Euro/Dolar 1.0735’e kadar düştü. 

ŞUBATTA EN ÇOK DOLAR KAZANDIRDI

Bu düşüşe ters orantılı şekilde Dolar/TL de 2.6377’ye kadar yükseldi. Morgan Stanley döviz stratejisi Avrupa biriminin başında bulunan Ian Stannard, “Eurodaki aşağı yönlü trend devam ediyor, durdurmak da son derece zor olacak gibi görünüyor. ECB’nin varlık alımlarına başlaması tahvil getirilerini düşürdü. Euro da getirileri izliyor ve pek çok kişinin uzun vadedeki hedeflerine beklenenden çok daha erken ulaşacak gibi görünüyor” dedi.

Son haftalardaki gelişmelerle birlikte, şubatta en fazla reel getiriyi dolar sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın şubat ayına ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları”nı açıkladı. Buna göre, aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, yüzde 4,19, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 4,7 ile dolar oldu. 

ALTIN 2. SIRADA

Külçe altın yüzde 2,58 ve avro yüzde 1,79 reel getiri sağladı. Buna karşılık Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi yüzde 4,18, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,96 ve mevduat faizi yüzde 0,79 yatırımcısına kaybettirdi. 

Yılın kazananı borsa

Finansal yatırım araçları, yıllık olarak değerlendirildiğinde, yatırımcısına en fazla reel getiriyi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31,07, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 25,64 ile BIST 100 Endeksi sağladı. Diğer taraftan, avro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,22, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,94 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

#Avrupa Merkez Bankası
#Merkez Bankası
#Morgan Stanley
9 yıl önce