|

Faizsiz mortgage anlaşması

Türkiye Varlık Fonu, faizsiz modelle ev sahibi olmayı kolaylaştıran bir Mortgage sistemi için İslam Kalkınma Bankası’yla işbirliği başlattı. İmzalanan anlaşmayla izlenecek yol haritası ortaya koyuldu. Fon Başkanı Mehmet Bostan, bir yıl içinde hayata geçirmeyi planladıkları bu finansman modelinin Türkiye’de büyük talep göreceğini belirterek, "Ürün sermaye piyasalarında işlem görecek" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:04 - 4/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Faizsiz mortgage anlaşması
Faizsiz mortgage anlaşması

Türkiye Varlık Fonu (TVF) İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu (ICD) ile Türkiye’de ‘İslami mortgage’ geliştirme konusunda çalışma başlattı. İmzalanan çerçeve anlaşmasının içeriğiyle ilgili ilk bilgileri TVF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan verdi. Önceki akşam İstanbul’da bir araya geldiğimiz sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Bostan, katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlanmayı planladıklarını belirtti.

BİR YILDA BAŞLATIRIZ

Türkiye’de “İslami mortgage” geliştirmek için böyle bir adım attıklarını belirten Bostan, “Bunun için ICD ile çerçeve anlaşması imzaladık. Faizsiz bir enstrüman olacak. İlk defa İslami mortgage olarak hayata geçireceğiz. Ev sahibi olmayı kolaylaştıran bir model olacak. Bunun büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Çalışmaları 3 ay içerisinde kuruluş aşamalarını tamamlamak istiyoruz ve 1 yıl içerisinde de faaliyete geçmeyi arzu ediyoruz. Anlaşma çerçevesinde katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlamayı planlıyoruz” dedi.

BAŞKA İŞBİRLİĞİ
TALEPLERİ VAR

Katılım mortgage konusunda izlenecek yol haritasını ortaya koyduklarını belirten Bostan, geliştirecekleri ürünün özellikle Türkiye’de büyük talep görmesini beklediklerini söyledi. Bostan, bu ürünü ilerde sermaye piyasalarında da işlem görecek şekilde tasarlayacaklarını ve burada türev enstrümanların da söz konusu olacağını kaydetti. İslam Kalkınma Bankası ile ilerde farklı işbirlikleri de gündeme geleceğini anlatan Bostan, Türkiye Varlık Fonu’nun Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’ndan da çok büyük ilgi gördüğünü anlattı.

KANAL İSTANBUL İÇİN TALİMAT GELİRSE ÇALIŞIRIZ

Finansal teknoloji; ortak ödeme platformu ve mobil bankacılık üzerine çalışmaları olduğunu belirten Bostan, şunları anlattı: “Bu alanlarda şirket kurabilir veya satın alma yapabiliriz. Dünyada öne çıkan endüstrilere yatırım yapma peşindeyiz. Teknoloji, telekom ve enerji gibi gelecekte değer yaratabilecek alanlar ilgimizi çekiyor. Kanal İstanbul’un finansmanı konusu hükümetin yönetiminde; talimat verilerse tabi ki yaparız ama şu anda bize bir teklif gelmedi.” Bostan “Yerli otomobilde olmak ister misiniz?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Biz Türkiye’ye katma değer kazandıracak her işte olmak isteriz.”

İKİ ÜLKE FONUYLA
DAHA GÖRÜŞÜYORUZ

Ülke fonlarından önemli davetler aldıklarını belirten Mehmet Bostan, atandığı günün sabahında kendisini ilk arayan kişinin Çin Varlık Fonu başkanı olduğunu söyledi. Rusya Varlık Fonu (RDIF) ile hangi alanlara yatırım yapılabileceğinin çalışıldığını söyleyen Bostan, fonun üçüncü ülkelerde yatırım yapabileceğini ancak asıl amacın iki ülkenin de faydalanabileceği bir yatırım projesi geliştirmek olduğunu ifade etti. İki ülke fonu ile daha görüşme yaptıklarını anlattı. Ülke ismi vermeyen Bostan, görüşmelerin devam ettiğini ve işbirliği için ilerleme kaydedildiğinde bunu açıklayacaklarını dile getirdi.

Fonun aktif büyüklüğü
200 milyar dolar

Bostan, fon bünyesindeki varlıklarla ilgili bir takım incelemeler yapıldığını, bunlarla ilgili teşhis süreci yaşanacağını, önümüzdeki 1-2 yılın bu teşhis süreciyle geçirileceğini ve TVF’nin dinamik portföy yönetimi yapan bir yer olacağını söyledi. “Fonun aktif büyüklüğü nedir? Bir değerleme yaptırdınız mı?” sorusuna Bostan, “Biz değerleme çalışması yaptırdık. Burada 40 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri çıktı. 200 milyar dolarlık da aktif büyüklük var. Piyasa değeri beklentimizin üzerinde çıktı” dedi.


Türkiye’de konut
sektörü güvenli

ICD CEO’su Halid Al Aboodi, üye ülkelerin ekonomisine pozitif katkı sağlayacak mortgage sektörünün büyümesinin ICD için önemli bir hedef olduğunu söyledi. Aboodi, “Türkiye’deki mortgage sektörünün genişlemesi, ailelerin ev sahipliğini artırmakla beraber ekonomiye de sayısız olumlu fayda sağlayacaktır” dedi. Catalyst Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nazih Al Naser ise şunları kaydetti: “Bu işbirliğimiz kapsamında, ortaklarımızla birlikte Türkiye’ye İslami mortgage finansmanı konusundaki uzmanlığımızı sunacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Türk konut sektörü, sürdürülebilir likidite ve büyüme için sermaye piyasalarına güvenmektedir. Mortgage sektörünün desteklenmesi, Türkiye ekonomisinde likiditeyi de artıracaktır."


#Türkiye Varlık Fonu
#Mortgage
7 yıl önce