|

Fındık üreticisi fırsatçıya prim vermeyecek

Geçtiğimiz sezon tüccarın azizliğine uğrayan fındık üreticisi, bu sezon fırsatçılara karşı tedbir aldı. Rekoltenin düşük olmasından ötürü fiyatların yüksek olması beklenen fındıkta, üretici bu yıl emanete bırakmayacak. Üreticilere, ürününü FİSKOBİRLİK veya lisanslı depolara teslim etmesi öneriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/08/2016 Pazar
Güncelleme: 22:40 - 20/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimz yıl rekoltenin yüksek olması ve tüccara kaptırılan ürün noktasında yüzü gülmeyen fındık üreticisi bu sezon fırsatçılara karşı gardını aldı. Üreticinin bundan sonraki süreçte fırsatçıya izin vermeyeceğinin altını çizen sektör temsilcileri, bu yıl rekoltenin düşük olmasından dolayı üreticinin beklemeye girdiği görüşünü paylaşıyor.



İHRACAT DÜŞÜŞTEN ETKİLENMEYECEK


2015'te üreticinin mağduriyet yaşadığını hatırlatan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Şu anda üretici daha bilinçli hareket ediyor. Çünkü hem fındık rekoltesi az hem üretici daha bilinçli. Bundan sonraki yıllarda da daha dikkatli, ürününe sahip çıkan bir üretici profili göreceğiz” ifadelerini kullandı. FİSKOBİRLİK'in piyasanın üstünde 50 kuruş fiyat farkı ödeyerek alım yaptığını belirten Soydan, "Emanete fındık bırakılacaksa FİSKOBİRLİK'in depolarına ve lisanlı depoya bırakabilir” diye konuştu.



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı rekolte tahmininin 468 bin ton olduğunu anımsatan Soydan şunları kaydetti:“Şu anda harmana gelen fındık bu tahminin çok çok altında çıktı. Geçen sene bir ton alan üretici bu sene 250-300 kilo civarında fındık alıyor.” İhracat konusuna da değinen Arslan, fındıkta rekoltenin az olmasından ihracatın etkilenmeyeceğini belirterek geçen sezonlardan kalan üretim fazlası fındıkla piyasanın dengeleneceğini ifade etti.



MAKUL SEVİYELERE ÇIKMASI BEKLENİYOR


Üreticinin açılış fiyatlarını kabul etmediği bir fiyatın oluştuğunu kaydeden Soydan, “Üretici fiyatı düşük bulduğu için makul seviyelere çıkmasını bekliyor. Ondan dolayıda pazara fındık indirmiyor. Üretici fiyatların yükselmeye başladığını gördüğü zaman, elindeki mevcut fındığını pazara indirmeye başlayacaktır” dedi.



ÜRETİCİ ÇEKİNİYOR


Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu ise, “Emanet noktasında üretici belirleyici olacak. Rekolte az durumda üretici de bundan çekiniyor. Satmak istemiyor ürünü bekletiyor. Bu sektörün çalışabilmesi için fındığın pazara gelmesi lazım. Üreticinin fındığı pazara getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de fındığın yüzde doksanı ihraç ediliyor. İhracatın da durmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İhracat noktasında ise bu sezon düşüş beklemediklerini belirten Yanıkoğlu, “Bu yıl rekolte düşük fakat, üretim fazlası hep Türkiye'de kaldığı için ihracatta sorun yaşanmayacak. Biz fındık üretiyoruz ama bir yerlere de satıyoruz. Sanayicinin de mallarını vermek gerekiyor. Fiyat istikrarını sağlayacak tek yer lisanslı borsalar” değerlendirmesinde bulundu.



Yanlış bilgi zarar verir


İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören de, fındıkta gerçek olmayan fiyatların gündeme taşınmasının Şubat-Temmuz 2016'da olduğu gibi sektörün tüm paydaşlarına zarar verebileceğini söyledi. Gören, “Gerçek dışı güncel fiyatların kamuoyuyla paylaşılmaması ve sürecin serbest piyasa koşullarına bırakılarak arz talep dengesine göre oluşması ticaretin temel kuralıdır. Spekülatif hareketler, ürünün tüketimine direkt negatif etki yaptığı gibi rakip üretici ülkelerin iştahını da kabartmaktadır. Dünya üretim ve tüketim miktarlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir” dedi.


#FİSKOBİRLİK
#Fındık üretimi
#Ali Haydar Gören
8 yıl önce