|

Gezen tavuk polemiği

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, kamuoyunda beyaz et tüketimi konusunda yanlış açıklamaların bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi.

Orhan Orhun Ünal
04:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sektörün son teknoloji ve Avrupa Birliği’nin ölçütlerine göre üretim yaptığını belirten Koca, bu durumun ihracata da yansıdığını söyledi. Özellikle görsel medyada bazı hekimlerin beyaz et hakkında söylemlerine prim verilmesini isteyen Koca, Antalya’da yapılan 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuştu. Toplantıda gezen tavuk, kapalı ortamda yetişen tavuk konusuna değinen Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan ise, tavukların besin değerlerinin bilinerek seçilmesi gerektiğini ifade etti.

YANLIŞ ALGIYA DİKKAT ÇEKİLDİ

Her tavuğun gezerek yetiştiğini dile getiren Ceylan, “Geleneksel üretimle yetişen hayvanlar da kümeslerde gezme ve yürüme imkanına sahip. Sadece bahçeye çıkmıyorlar. Bunlar riskleri azaltmak, hastalanmalarını önlemek, çevreden etkileşimlerini azaltmak ve üretim performansını iyileştirmek amacıyla gerçekleşiyor ve mevcut kümes alanlarından çıkmalarına izin verilmiyor” dedi. Köy tavuğu ve gezen tavuk diye marketlerde satılan pek çok tavuğun önemli bir kısmının 2 yaşını geçmiş, yumurta ömrünü tamamlamış ve et kalitesi son derece düşük, ‘çıkma’ diye tabir edilen tavuklar olduğuna değinen Ceylan, “Besin değeri de düşük olan tavuk eti budur. Ayrımı çok iyi yapmak lazım. Geleneksel yöntemle üretimi 42 gün süren hayvanlara biz tavuk değil piliç diyoruz” bilgisini verdi.

ÇİN PAZARINDA ARACI SORUNU




Toplantıda konuşan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, “Şu anda hedef pazar gündemimizde Çin var. Çin bizim için çok önemli. Biz tavuk ayaklarının tamamına yakınını uzak doğuya satıyoruz. En büyük alıcı da Çin. Ama biz Çin’e direkt satış yapamadığımız için aracı ülkelerden, Hong Kong, Vietnam aracılığıyla satıyoruz. Bizim ihracat yaptığımız ürünleri onlar alıyorlar, ambalajıyla oynuyor ve Çin’e aktarıyorlar. Burada hem Çin’in hem bizim zararımız 15 milyon dolar civarında. Çünkü iki nakliye yapılıyor, bir aracı kârı geliyor. Çin fiyatıyla bizim sattığımız fiyat arasında zaman zaman ton başına 700-800 dolara ulaşan farklar oluşuyor” ifadelerini kullandı.

#BESD-BİR
#Sait Koca
5 yıl önce