|

Gong bu sefer eşitlik için çaldı

Nüfusumuzun yarısını oluşturan 39,5 milyon kadın için 8 Mart etkinliklerle kutlandı. İş dünyasından kadınların ekonomiye katılımına destek mesajları gelirken en anlamlısı Borsa İstanbul’daki Kadın-Erkek Eşitlik Gong Töreni oldu. Emine Erdoğan’ın da gong çaldığı törenle cinsiyet eşitliğine vurgu yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:51 - 8/03/2016 Salı
Yeni Şafak

İş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesine destek için Borsa İstanbul'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gong töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Koç Holding Üst Yöneticisi Levent Çakıroğlu ve Türkiye İş Kadınları Derneği Yüksek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan kadın erkek eşitliği için gong çaldı.



EKONOMİYE TEŞVİK SÜRÜYOR


Türkiye'de kadının güçlendirilmesi adına son 10 yılda “yetmez ama” denilecek pek çok önemli gelişme olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, iş dünyasından da örnekler verdi. İş dünyasında kadın varlığına bakıldığında,kadın istihdam oranının son 10 yılda yüzde 20,8'den, yüzde 27,5'e yükseldiğini aktaran Erdoğan, kadınların işgücüne katılma oranının ise 8,3 puanlık artış gösterdiğini söyledi. Kadınların ekonomiye katkısını teşvik amacıyla, evde imal ettikleri ürünleri, iş yeri açmaksızın satışa sunmaları halinde vergiden muaf tutulmalarının, kadınlar için önemli bir motivasyon olduğunu dile getiren Erdoğan, “Aynı şekilde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak, KOBİ kredileri için yüzde 75 olan kefalet oranı, kadınlar için yüzde 85 olarak planlanmıştır” dedi. Emine Erdoğan konuşmasının sonunda, Borsa İstanbul yönetimine ve projedeki liderlere de teşekkürlerini iletti.



'BU SES GİRİŞİMCİLERİMİZE İLHAM KAYNAĞI OLSUN'


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Razamanoğlu ise kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, “Ayrımcılığın sona erdiği, kadınların ekonomik ve kültürel hayatta hak ettiği yeri aldığı bir dünya temenni ediyorum” dedi. Kadınlara eşit fırsat oluşturmayan toplumların gelişemeyeceğini vurgulayan Razamanoğlu, şöyle devam etti: “Borsa İstanbul'un açılış gongunu bu sefer kadınlar için, eşitlik ve adalet için çaldık. Umarım bu sesi tüm dünya duyar. Bu ses kadın girişimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. Kadına şiddete karşı çıkışın sesi olsun. Şehitlerimizin annelerimizin sesi olsun. Borsa İstanbul aracılığı ile başta Birleşmiş Milletler'in bu sese kulak vermesini istiyorum. Kadın çalışmalarını yakından bildiğim Sayın Hanımefendi ve Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Borsa İstanbul yöneticilerine kadının sesi oldukları için ayrıca teşekkür ediyorum."



İş hayatında birliktelik mesajı


“Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” törenine ev sahipliği yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Ulussever, “İş dünyasında çeşitli birlikteliklere kapı açan Borsamız, bugün de iş hayatında cinsiyetlerin eşdeğerliğini vurgulamak adına bir nevi “kadın - erkek birlikteliği” ve hatta ortaklığı için bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır" dedi.



Güçlü kadın için 30 imza daha atıldı


Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles - WEPs) için törenin ardından 30 kuruluş daha anlaşmaya imza attı. Platforma 2015 yılı sonu itibariyle dünya çapında 1.000'den fazla işletme imza atarak dahil oldu. Türkiye'de ise WEPs imzacı sayısı 83'e ulaştı, Türkiye bu sayıyla dünyada en fazla WEPs imzacısına sahip 4. ülke konumuna yükseldi.



Eğitime göre iş gücü oranı değişiyor


Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın 2015" çalışması önceki gün açıkladı. Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılımı % 16, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılımı % 25,8 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılımı ise % 71,3 oldu.







#İş dünyası
#ekonomik hayat
#8 Mart etkinlikleri
#Kadının Güçlenmesi Prensipleri
8 yıl önce