|

Havuz çözüm oldu

Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ardından kurulan ‘havuz’ sistemiyle başta vatandaşlar olmak üzere, sigorta şirketleri ve acentelerin poliçe düzenleme sürecinde yaşadığı sorunlar ortadan kalktı. Bu sayede sigorta şirketleri tavan fiyatın altında rekabete başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:30 - 4/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Havuz çözüm oldu
​Havuz çözüm oldu

Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ardından kurulan “Riskli Sigortalılar Havuzu” sistemi sayesinde başta vatandaşlar olmak üzere, sigorta şirketlerinin ve acentelerin poliçe düzenleme sürecinde yaşadıkları sorunlar giderildi. 12 Nisan’da zorunlu trafik sigortasına ilişkin tavan fiyat (azami prim) uygulamasının yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu uygulama öncesinde mart ayı itibarıyla ortalama primin 864 lira olduğunu belirten Şimşek, temmuzda rakamın yaklaşık %24 düşüşle 660 liraya indiğini söyledi. Buna karşın tavan fiyat sonrası bazı sigorta şirketlerinin özellikle hasar riski yüksek araç grupları için poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilmişti. Şimşek, sorunun çözümü için temmuz ayında yayımlanan yönetmelikle hasar riski yüksek araçlar için düzenlenen poliçelerin prim ve hasar tutarlarını trafik sigortası branşında ruhsat sahibi tüm şirketlere dağıtan “Riskli Sigortalılar Havuzu”nu kurduklarını anımsattı.

'SİGORTASIZLIK' SORUNU BİTTİ

Böylece riskin bazı şirketlerde yoğunlaşmasının engellendiğini, söz konusu gruptaki araçların sigortasız kalmasının da önüne geçtiklerini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Havuzun kapsamı, zorunlu trafik sigortasındaki toplam poliçe adedinin %8’ini ve prim üretiminin %30’unu oluşturuyor. Havuz kapsamındaki araç gruplarının ortalama primlerinde bu yılın mart ile temmuz ayları arasında yaklaşık yüzde 27 düşüş gerçekleşti. Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ardından kurulan Riskli Sigortalılar Havuzu sistemi sayesinde başta vatandaşlarımız olmak üzere sigorta acenteleri ve sigorta şirketlerinin poliçe düzenlenmesi sürecindeki sorunlarını giderdik ve sorunsuz poliçe düzenlenebilmesini sağladık. Hazinenin başarılı uygulamalarıyla sigorta şirketleri tavan fiyat altında rekabete başladı.”

Birçok
ülkede
benzerleri
uygulanıyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortalarında primlerin kontrol altına alınması ve yüksek riskli sigortalıların bir havuzda toplanarak prim ve hasar tutarlarının sigorta şirketleri arasında paylaştırılması uygulamasının sigortacılık sektörünün geliştiği ülkelerde de bulunduğuna dikkati çekti. Şimşek, “Örneğin, ABD’nin birçok eyaletinde yüksek riskli sigortalılar havuzu kurulmuşken, Fransa’da ‘Fiyatlandırma Kontrol Bürosu’ aracılığıyla İtalya’da ise prim artışlarının kontrol edilmesi gibi uygulamalarla zorunlu trafik sigortası primleri makul seviyelerde tutulmaktadır” dedi. Türkiye’nin azami prim uygulaması ve Riskli Sigortalılar Havuzu’nun kendine özgü prensipleriyle zorunlu trafik sigortalarına ilişkin dünya uygulamaları arasında yerini aldığını dile getiren Şimşek, gelecek yıllarda Riskli Sigortalılar Havuzu yönetiminin kurumsallaştırılması ve yurt dışı piyasalardan reasürans (mükerrer sigorta) bulunabilmesi için Hazine Müsteşarlığının çalışmalarına devam ettiğini de sözlerine ekledi.

#Mehmet Şimşek
#Türkiye
#ABD
#Fransa
7 yıl önce