|

Hedef 1 milyar $

Devam eden mobilya fuarı Furniture İstanbul’da 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor. Sektörün yıl sonu ihracat hedefi ise 3 milyar dolar. Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, mobilya sektörünün 10 milyar dolarlık bir potansiyeli olduğunu ifade etti.

Murat Palavar
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:56 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Furniture İstanbul’da 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor.
Furniture İstanbul’da 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından İstanbul’da düzenlenen Furniture İstanbul'da 11 Kasım’a kadar 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor. Mobilyadaki KDV indiriminin de etkisiyle yoğun ilgi gören fuardaki hareketlilikten katılımcı firmalar memnun.

Fuarın oluşturduğu canlılık ile sektörde yıl sonu ihracat hedefi ise 3 milyar dolar olarak belirlendi. Fuarın açılışına katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, mobilya sektörünün 10 milyar dolarlık bir potansiyeli olduğunu, ancak ihracatın bunun yüzde 30’unu oluşturduğunu söyledi. Metin, “Dünya ticaretinden aldığımız payı yükseltmek için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma lazım” diye konuştu.


YENİ PAZARLARA AÇILMAMIZ ŞART

ABD’nin 45 milyar dolar ithalat yaptığı mobilya pazarında Türkiye’nin de olması ve yeni pazarlara açılması gerektiğinin altını çizen Fatih Metin, “Mobilya ihracatımız Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya olarak sınırlanmış durumda. Fuarda, küçük, orta ve büyük ölçekli firmalar bulunuyor. İhracat yapmayan firmaları ihracatçı yapacağız. Katma değerli ihracat için tasarım oldukça önemli. Hem tasarımda hem de ürün geliştirmede destek programımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Mobilya sektörünü çok fazla önemsediklerini ve her ihtiyacını desteklemeye hazır olduklarını aktaran Metin, 35 ülkede daha Türk Ticaret Merkezi (TTM) açacaklarının altını çizerken, “ABD’de de mobilyacılarımızla TTM açalım” şeklinde konuştu.

  • Sektörün ihracat çıtası yükseltildi
  • Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Nuri Öztaşkın, Furniture İstanbul’un mobilya sektörünün en güçlü oyuncularını tek bir çatı altında buluşturan sektörün en köklü fuarı olduğuna söyledi. Öztaşkın, “6 gün sürecek olan fuarda KDV indiriminin de etkisi ile 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaşılacağını öngörüyoruz. Yıllardır cari açık vermeyen mobilya sektöründeki ihracatın Furniture İstanbul’un oluşturacağı etki ile 2018 sonunda 3 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ise mobilya sektörünün son 16 yılda ihracatla büyüdüğünü ve bu büyüme sırasında üretimde kalite ve tasarımla kendinden söz ettirdiğini belirtti. Mobilya sektörünün 2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken Güleç, “Bugün 13 bin 800 mobilya ihracatçımız bulunuyor. 647 firma 1 milyon dolar üzerinde ihracat yapıyor. KDV indirimi de sektörümüz için büyük önem taşıyor ve bunu kalıcı hale getirmeliyiz” dedi.
#Forniture İstanbul
#Mobilya
5 yıl önce