|

İFM’ye liberal düzenleme sinyali

İstanbul Finans Merkezi Projesi içerisinde faaliyet gösterecek kurumların işleyişine yönelik düzenleme sinyali geldi. Torba yasa kapsamında çalışma başlattıklarını açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal “Sadece vergi değil, birtakım regülasyon maliyetleri ve finansal araçlara yönelik sınırlar var, bunların mutlaka kaldırılması lazım” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:33 - 29/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Naci Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) küresel piyasalarla tam entegrasyonu için şimdiden en ince ayrıntısına kadar düzenlemeye gidiliyor. Konuyla ilgili çalışma başlattıklarını açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İstanbul Finans Merkezi Projesi içerisinde, finansal sistemi oluşturan kurumların yapıları, işleyişine ilişkin çok daha liberal, daha serbest piyasa ekonomisine dayalı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Bütün bunları Maliye Bakanlığı olarak bir torba yasa içerisinde düzenleme noktasında çalışma başlattık” dedi. Bakan Ağbal, proje kapsamında finansal piyasalar üzerindeki kamusal yüklerin ve maliyetlerin düşürülmesi veya kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

MALİYETİ DÜŞÜRECEK

İşlem maliyetlerinde Türkiye’nin Dubai, Londra, Frankfurt gibi merkezlerle aynı hatta bu merkezlerden daha rekabetçi olması gerektiğini ifade eden Naci Ağbal, İstanbul’un bu alanda bir merkez olması için diğer ülkelerdeki rakibi olabilecek merkezlerle aynı özelliklere sahip olması gerektiğine dikkati çekti. Ağbal, “Burada işin kurumsal boyutu var. İstanbul Finans Merkezi Projesi içerisinde, finansal sistemi oluşturan kurumların yapıları, işleyişine ilişkin çok daha liberal, daha serbest piyasa ekonomisine dayalı düzenlemeler yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

PİYASA ODAKLIYIZ

Ağbal, söz konusu projenin regülasyon ve enstrüman çeşitliliğinin yanısıra piyasaya giriş-çıkış koşullarının kolaylaştırılması boyutunun da olduğuna işaret ederek, “Sadece vergi değil, birtakım regülasyon maliyetleri veya finansal enstrümanların çeşitliliğine ilişkin sınırlılıklar var, bunların mutlaka ortadan kaldırılması lazım.”

HEDEF YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ

Projenin insan kaynağı boyutunun da olduğunu anlatan Ağbal, şunları kaydetti: “Bir ülkede finansal piyasa gelişecekse mutlaka yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç var. Konuyla ilgili kurumlarımızın çalışmaları da var. Bütün bunları Maliye Bakanlığı olarak bir torba yasa içerisinde düzenleme noktasında bir çalışma başlattık. Maliye Bakanlığı olarak koordinasyonu yürütüyoruz. Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, diğer ilgili kurumlardan belirtilen başlıklar itibarıyla verilerini aldık. Şu ana kadar iki veya üç defa Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı da yaptık. Bize gelen düzenleme önerilerini EKK ile paylaştık. Ortaya çıkan öneriler, bizi bu noktada istediğimiz seviyeye getirecek düzeyde değil.”

DAHA REKABETÇİ OLMALIYIZ

Ağbal, son olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile değerlendirme yaptıklarını anlatarak, özellikle finansal piyasalarda aktif role sahip kurumların çok daha radikal ve serbest piyasa ekonomisine dayalı finansal enstrüman çeşitliliğini artıracak, piyasaya giriş ve çıkışı kolaylaştıracak düzenleme önerileriyle gelmeleri konusunda mutabık kaldıklarını aktardı. Bakan özellikle rekabetçiliğin önemine değindi.

#Naci Ağbal
#Mehmet Şimşek
#​İstanbul Finans Merkezi
6 yıl önce