|

İhracata kefalet morali

Hükümet ihracatçı ve KOBİ’nin kefalet sorununun çözümü için harekete geçti. Yapılan değişiklikle 3 milyar liraya ulaşan şirketlerin kefalet hacmi kısa dönemde 10, orta vadede ise 20 milyar lirayı bulacak. TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatçılarımızın önünün açılacağına ve 2023 hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 21/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

2016'da zor bir dönem geçiren ihracatçı, hükümetin kefalet limitlerini artırılmasıyla rahat bir nefes aldı. KOBİ ve ihracatçıya büyük katkı sağlayacak uygulamada, KOBİ'ler için 2 milyon dolar, bunlar dışında kalan yararlanıcılar için ise 50 milyon dolar olarak belirlenen kefalet üst limiti ile firmaların finansmana erişimi daha da kolaylaşacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde ihracatçının finansmanına ilişkin taleplerin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100'e kadar kefalet verilebileceğini açıklamıştı. Öte yandan, düzenleme ile KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için ise yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek.



Yapılan değişiklikle mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacmi kısa dönemde 10, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşacak. Birçok sektöre can suyu olması beklenen düzenlemeyi sevinçle karşılayan sektör temsilcileri, yeni düzenleme ile ihracatta 2023 hedefine ulaşılması noktasında büyük bir adımın atıldığı görüşünü paylaşıyor.



2023 HEDEFİNE BİR ADIM DAHA ATILDI


Uygulamayı derğerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Hükümetimiz tarafından getirilen düzenlemeleri her daim büyük bir sevinçle karşılıyoruz" diye konuştu. İhracatçılar olarak, çalışmaların daha da fazla geliştirilmesini ümit ettiklerine vurgu yapan Büyükekşi, “İhracatçılarımızın önünün daha da fazla açılacağına ve 2023 hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.







PİYASALARA RAHAT NEFES ALDIRACAK


Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Cemal Şengel de, kefaletin arttırılmasının piyasalara nefes aldırmak anlamına geleceğini söyledi. Bankalarında biraz risk alması gerektiğinin altını çizen Şengel, sorumluluk alınması gerektiğini vurguladı.


Bakanların açıkladıkları düzenlemelerin çok önemli olduğuna dikkati çeken Şengel, “Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hazine arazileri aramaktansa daha cazibe merkezi olabilecek yerleri toparlayıp, parselleyip iş adamlarına imkanlar sunmanın daha faydalı ve gerçekçi olacağı kanaatindeyim. İş adamları risk almaktan çekiniyor. Bu noktada bizlere büyük iş düşüyor" dedi.



KOBİ'nin işi daha da büyür


Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç ise, KOBİ'lerin özellikle kefalet noktasında büyük sıkıntı yaşadıklarını hatırlatarak, “Hükümet bu çalışmayı yüzde 100 hayata geçirip, kefalet sorununu çözerse çok olumlu bir gelişme olacaktır. KOBİ'ler kredi alınca iş hayatlarını daha da büyütmüş olacaklar" dedi. Devletin verilen destekleri takip etmesini isteyen KOBİDER Başkanı, “Bir istihdam olması lazım KOBİ'ye para vermekle bu iş bitmiyor. Burada hakikaten para yerini buluyor mu? noktasıda önemli. Birde yatırımlarda ortaklık olursa çok daha güzel olur" diye konuştu.


#KOBİ
#TİM
8 yıl önce