|

İhracatçıya kur kalkanı geliyor

Döviz kurunda oynaklık nedeniyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçılara ‘ileri vadeli kur rakamı’ kalkan olacak. Sistemle, daha önce bankalarla yapılan forward kur anlaşması, Merkez Bankası’yla (MB) yapılacak. Firmaların talep etmesi halinde Merkez Bankası, belirlenecek bir takvimle istenilen tarih için kur verecek ve kuru o rakamda sabitleyecek. Böylelikle, ileri kur uygulamasından doğacak farkı da Merkez Bankası ödeyecek.

Osman Özgan
00:00 - 24/12/2021 Cuma
Güncelleme: 00:25 - 24/12/2021 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kur dalgalanmaları nedeniyle ihracatçı firmalar en çok, bir ay sonra doların ne olacağını öngöremedikleri için fiyatı tutturamadıklarından ve tam maliyeti oluşturamadıklarından şikayetçiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısı sonrası, dövizdeki oynaklığa karşı ihracatı firmalara kalkan olacak “ileri vadeli kur rakamı” sistemini açıkladı.
İhracatçı firmalar için gelecekteki kuru sabitleyecek sistemle ilgili detaylar da netleşmeye başladı.

KUR ANLAŞMASI ‘MERKEZ’LE

Firmalar halihazırda, kur riskini azaltmak için bankalarla ileri vadeli kur yani forward kur anlaşması yapıyordu.
Ancak bankalar uzun vadeli değil,
bir hafta, 15 gün gibi kısa süreli kur
verebiliyor. Bu da firmaların ihtiyaçlarını karşılamıyor.
Yeni sistemle birlikte firmalar, forward kur anlaşmasını Merkez Bankası (MB) ile yapacak.
İleri vadeli
kur
rakamı için ihracatçı firmanın Merkez Bankası’ndan talepte bulunması gerekiyor. Yani işlem bazlı olacak. MB’nin bir aylık, üç aylık, altı aylık hatta bir yıla kadar bile kur verebileceği konuşuluyor. Sistem sayesinde önünü görebilecek olan ihracatçı, gelecekteki ödemeyi garanti altına aldığı için risk de almamış oluyor.
#Merkez Bankası
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#kur
#ihracat
#forward
2 yıl önce