|

İnşaat sektörü istihdamı yükleniyor

Ertelenmiş talebi karşılamak için yatırım ve üretimi hızlandıran inşaat sektörü, istihdam artışıyla dikkat çekiyor. Sektör, yaklaşık altı aydır usta ve düz işçi bulmakta zorlanıyor. İnşaatçılar, yeni projeler geliştiren sektörün ilerleyen aylarda daha çok elemana ihtiyaç duyacağını belirtiyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 17/10/2021 Pazar
Güncelleme: 03:43 - 17/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İnşaat sektöründeki istihdam artışı rakamlara da yansıdı. Türkiye’de ücretli çalışan sayısı Ağustos 2020-Ağustos 2021 döneminde yüzde 9,4 artarken, inşaattaki artış bunun üç puan üzerinde oldu. Ağustos 2020’de 12 milyon 552 bin 434 kişi olan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bu yılın aynı ayında yüzde 9,4 artışla 13 milyon 732 bin 736 kişiye yükseldi. Söz konusu ayda ücretli çalışan sayısı, sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 9,4, inşaatta yüzde 12,5 ve ticaret-hizmette yüzde 8,8 arttı.


PROJELER RAFTAN İNDİ

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, aşılamanın hız kazanmasıyla inşaat sektöründe hareketlilik başladığını söyledi. Kovid-19’un açıklandığı 2020’de alınan ruhsatları, müteahhitlerin bugünlerde hayata geçirmeye başladığına işaret eden Akkuş, “Bu da istihdama yansıyor” dedi. Kendilerinin de 4 projesinin devam ettiğini ve teknik ekipte 80 kişi olmak üzere şantiyelerde yaklaşık 400 kişinin çalıştığına işaret eden Akkuş, “Çoğu müteahhit de projelerini hayata geçiriyor. İnşat başlayınca bu istihdama da yansıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, zorlu dönemden geçen inşaat sektöründe, pandeminin hafiflemesiyle bekleyen ruhsatların da hayata geçmeye başladığını, bu durumun şantiyeleri hareketlendirdiğini söyledi.


ELEMAN ARAYIŞI VAR

Demir, “Elimizdeki projelerin hızlıca ruhsata dönüşmesi için çalışıyoruz. Bu da istihdama yansıyor. Bir inşaatın başlaması, 2-3 bin kişilik istihdam demek. Takviye elemandan genel müdür yardımcısına kadar arayış var. Ruhsat artışıyla çalışan sayısı 2 milyona ulaşır” dedi.

#Demir İnşaat
#Hamit Demir
#BOSS4 Gayrimenkul Yönetim
3 yıl önce