Mısır'daki keşif, İsrail gazında ibreyi Türkiye'ye çevirdi. Atlantik Konseyinin Kıdemli Uzmanı Tanchum, "Mısır'daki doğalgaz keşfinin en önemli sonuçlarından biri İsrail'in Türkiye üzerinden gaz ihraç etmesidir. Neticede İsrail için en iyi doğalgaz ihracat yolu ve ihracat pazarı Türkiye'dir" dedi.
Enerji uzmanları, İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr bölgesinde keşfettiği doğalgazın, Mısır'ın yanı sıra enerji üssü olmak isteyen Türkiye ve İsrail ile Akdeniz'deki ülkelere uzun vadede fayda sağlayacağını belirtiyor.
Mısır açıklarında keşfedilen 850 milyar metreküplük doğalgaz, daha önce denizde Leviathan sahasında keşfedilen İsrail gazının uluslararası pazarlara Türkiye üzerinden iletilmesini gündeme getirdi. Uzmanlar, Mısır'daki keşifle ortaya çıkan yeni durumu ve olası gelişmeleri değerlendirdi.
Atlantik Konseyinin Avrasya Enerji Vadeli İşlemler Kıdemli Uzmanı Micha'el Tanchum, Mısır'da ilk sondajla elde edilen bulgular doğruysa gazın çıkarılıp piyasa sunulmasının 3 yıl alabileceğini söyledi. Keşfin Mısır'ın yurt içi gaz talebini karşılamaya yeteceğini ifade eden Tanchum, "Bu keşfin en önemli sonuçlarından biri de İsrail için Türkiye üzerinden gaz ihraç etmesidir. Neticede İsrail için en iyi doğalgaz ihracat yolu Türkiye'dir" dedi.
Hazar Strateji Enstitüsü enerji uzmanı Emin Emrah Danış da Mısır'daki söz konusu rezervin enerji üssü olmak isteyen Türkiye için bir fırsata dönüştürülebileceğini savunarak, bu gelişme sonrası İsrail gazında ibrenin artık Türkiye'ye döndüğünü savundu. Danış, Türkiye'nin doğalgazda kaynak çeşitliliğini artırmak ve ithalat maliyetlerini aşağı çekmek istediğini anımsatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye bölgenin enerji ticaret merkezi olmak istiyor. Her ne kadar iki ülke ilişkileri son yıllarda eski ivmesini kaybetse de Türkiye İsrail gazı için en önemli pazar haline gelmiş durumda. Aynı zamanda İsrail gazının Avrupa piyasalarına ulaştırılması için de Türkiye en ekonomik güzergah durumunda. Bu nedenle hem pazar hem de gazın Avrupa piyasalarına ulaştırılabilmesi için İsrail doğalgazının ibresi Türkiye'ye dönecek."
Keşfedilen doğalgaz yatağının tek başına bugünkü tüketim miktarı ile Mısır'ın 17 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu ifade eden Danış, sahadaki gazın da ilerleyen aşamalarda 1,15 trilyon metreküpe kadar çıkabileceğinin ifade edildiğini anımsattı. Danış, enerji dünyası ve bölge ülkelerinin dikkatinin Akdeniz'deki bu keşfe yöneldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu aynı zamanda Türkiye için de ciddi bir fırsata dönüşebilir. Avrupa'daki tüketici ülkelerle doğusu ve güneyinde yer alan üretici ülkeler arasında enerji üssü olmak isteyen Türkiye bu keşfi iyi değerlendirmeli. Çünkü İsrail doğalgazında ibre Türkiye'ye döndü. LNG fiyatlarının önümüzdeki yıllarda piyasaya girecek yeni oyuncularla birlikte artan arz nedeniyle geçmişteki seviyelerin altına inecek olması ve tesislerin yatırım maliyeti İsrail için LNG seçeneğini masanın dışına itiyor. Bu durumda İsrail'in doğalgaz ihracatı için masadaki tek ve en ekonomik seçenek olarak Türkiye kalıyor."