|

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Cari fazla veren ligde kalıcı olacağız

Türkiye’nin cari açığının gayrisafi milli hasılaya oranının %4,9’dan %2,5’e ineceğine dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İhracatçılar birçok üründe siparişleri karşılamakta zorlanıyor. Satacak malımız olsa, daha fazlasını satabilir durumda olacaktık. Bedel ödense de yeni bir döneme geçilmesi gerekiyor. İnanıyoruz ki bu geçiş yılının tamamlanmasının ardından 2022’de Türkiye ihracat fazlası veren ülkeler ligine kalıcı şekilde girecek” dedi.

00:00 - 11/12/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:18 - 11/12/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, aralık ayı olağan meclis toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’nin geçtiği yeni ekonomi modelini değerlendirdi.

SATACAK MALIMIZ OLSA DAHA FAZLA SATARDIK

Türkiye’nin salgının başından bu yana üst üste 5 çeyrektir büyüyen ekonomi ile yakalanan trendin geçici olmadığını gösterdiğini belirten Avdagiç, son dönemde bütün uluslararası kuruluşların büyüme oranlarını yukarı doğru revize ettiğini hatırlattı. Şekib Avdagiç, ihracatçıların birçok üründe siparişleri karşılamakta zorlandığını ifade ederek, “Bu tablo, Türkiye’nin hızlı bir yatırım hamlesine girmesi gerektiğine işaret ediyor. Satacak malımız olsa, daha fazlasını satabilir durumda olacaktık. Bu durumda belki de yıllık 250 milyar dolarlık ihracatı konuşuyor olacaktık” değerlendirmesinde bulundu.


2022’DE FAZLA VEREN ÜLKE LİGİNE GEÇECEĞİZ

Türkiye’nin finansmanını üreterek, kazanarak sağlayan bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Avdagiç, “İş dünyası olarak hükümetimizin bu süreçte vereceği her türlü desteği, tam kapasiteyle yatırıma ve istihdama çevirmek temel hedefimiz olmalı. İnanıyoruz ki bu geçiş yılının tamamlanmasının ardından 2022’de Türkiye ihracat fazlası veren ülkeler ligine kalıcı şekilde girecek” şeklinde konuştu.

Avdagiç, 2021 yılında cari açıkta olumlu gelişmeler yaşandığına değinerek, “İhracatta devam eden artışın etkisiyle 2020’de yüzde 4,9 düzeyinde bulunan cari açığın GSYH’ye oranının bu yılın yüzde 2,5 seviyelerine ineceği görülüyor. Bu da kırılganlığın azalması anlamına geliyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yönünü cari açığı sıfıra indirmeyi esas alan politikalara çevirmesi çok değerlidir. Cari açığın gündemimizden çıkarılması, Türkiye’yi hem ekonomik hem de siyasi olarak çok daha iyi bir seviyeye taşıyacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


KUR DALGALANMASI DÜZENE OTURTULMALI

  • Yükselen enflasyonun beklentilerde ciddi bozulmalara yol açtığını aktaran Avdagiç, özellikle kur ve emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan yüksek enflasyonun bir dengelenme programıyla aşağıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin kur-faiz ikileminde ilginç ve hassas bir süreçten geçtiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bizim kurda yaşanan artış karşısında söyleyeceğimiz tek söz vardır; daha çok ihracat yapmalıyız, daha çok üretim yapmalıyız. Şunu iyi biliyoruz, Türkiye bu süreçten hükümet, özel sektör ve halkımız el ele vererek başarıyla çıkacaktır. Dünya ihracatındaki payımızın yüzde 1’i, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 90’ları geçtiği bu dönemde kur atakları manipülatiftir.”

Asgari ücrette denge önemli

İTO Başkanı Avdagiç, ihracat kadar iç talebin sürdürülmesini de önemsediklerini belirterek, “Alım gücümüzün artışına bağlı olarak, ihracat için yatırım yapan firmalar iç pazara da satış yapacak. Bu yüzden asgari ücrette denge mekanizmasını önemli buluyoruz. Asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir ücret artışı politikasını izlemeli. İş ve işçi dünyasını mutlu eden bir karar bekliyoruz” diye konuştu.


#İTO
#Şekib Avdagiç
#ihracat
#cari açık
#asgari ücret
2 yıl önce