|

Karacabey Ovası'nda salçalık domates hasadı başladı

Salçalık domatesin yüzde 40'ının üretildiği ovadaki hasadın, eylül sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
14:53 - 3/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:56 - 3/08/2017 Perşembe
AA
Karacabey Ovası'nda salçalık domates hasadı başladı.
Karacabey Ovası'nda salçalık domates hasadı başladı.

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Bursa'nın Karacabey ilçesinde ürün hasadına başlandı.

Kırsal Karasu Mahallesi'nde tarım işçilerini ziyaret eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, işçilerle domates topladı.

  • Karacabey'in en önemli tarımsal üretim değerlerinden biri olan salçalık domates sezonunun başladığını belirten Özkan, Türkiye'de salçalık domatesin yüzde 40'ının Karacabey Ovası'nda üretildiğini belirtti.

Salçalık domates üretiminin Karacabey çiftçileri açısından çok önemli bir değer olduğunu aktaran Özkan, "Türkiye'nin ihtiyacı olan ve yurt dışına ihraç edilen salçalık domateslerin yaklaşık yüzde 40'ı Karacabey'in verimli arazilerinde üretilmekte. Salçalık domates bizim çiftçilerimiz açısından birinci derecedeki üretim çeşidi. Domates hasadının verimli geçmesi, piyasada karşılık bulması çiftçilerimizi yakından ilgilendirmekte. Çiftçilerimiz bu sezonu hatasız, kazasız bir şekilde gerçekleştirdikleri zaman Karacabey ekonomisi de bundan olumlu şekilde etkilenmekte. Çünkü üreticimizin ve çiftçimizin yüzü güldüğünde bütün Karacabey'e olumlu şekilde yansımaktadır" diye konuştu.

Özkan, Karacabey'de üretilen domatesin Türkiye'nin başka yerlerinde üretilen salçalık domateslerden piyasada daha fazla karşılığının olduğunu vurguladı.

"Karacabey domatesini, özellikleri ön plana çıkarıyor"

Salçalık domatesin deseniyle, rengiyle ve aromasıyla farklı bir güzelliğe sahip olduğunu dile getiren Özkan, şunları kaydetti:

"Karacabey domatesini, bu özellikleri ön plana çıkartmakta. Başka bölgelerde, Karacabey domatesine alternatif üretilen salçalık domates üretiminden olumlu neticeler alınamadı. Bölgemizde yetiştirilen ürün kalitesine ulaşılamadı. Onun için bizim bölgemizde yetişen salçalık domates ön palan çıkmakta. Bu sezon, geçen yıla oranla daha az bir rekolte beklentisi içindeyiz. Bu da rampalarda 'açık' diye tabir edilen alışveriş sisteminde çiftçimizin beklentilerinin iyi bir şekilde gerçekleşeceği, ürünün çiftçiyi mağdur bırakmayacağı şeklinde öngörü mevcut. Üreticisiyle, sanayicisiyle, işçisiyle, nakliyecisiyle bu alanda faaliyet gösteren herkesin yüzünün gülmesini istiyoruz."

  • Domatesin 25 kuruştan alınmaya başlandığını belirten üreticilerden Hakan Pullu ise "İnşallah domatesle yüzümüz gülecek. Girdilerimiz gübre, işçi, mazot başta olmak üzere çok fazla. Verim aldığımız zamanlar para kazanıyoruz" ifadelerini kullandı.
#​Karacabey Ovası
#Salçalık domates
#Karacabey
#Ali Özkan
7 yıl önce