|

KOBİ’ler siber tehdit altında

Türkiye’de faaliyet gösteren 3,5 milyon KOBİ’nin yarısı siber tehdit altında. Bir bilişim firmasının yaptığı araştırmaya göre, KOBİ’lerin yüzde 72’si saldırılara karşı korunduğunu düşünürken, yüzde 42’si ise 2017’de en az bir veri sızıntısıyla karşı karşıya kaldı. Siber tehditlerin altında ise müşteri verileri yatıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 4/12/2018 Salı
Güncelleme: 00:46 - 4/12/2018 Salı
Yeni Şafak
KOBİ’lerin yarısı siber tehdit altında.
KOBİ’lerin yarısı siber tehdit altında.

Türkiye'deki 3,5 milyon Küçük ve Orta Boy İşletme (KOBİ) siber tehditle karşı karşıya kalıyor. Müşterilerinin bilgilerini depolayan ve veri tabanlarına sızmaya çalışan program tehditleri ile başbaşa kalan KOBİ'ler sızıntılar yaşıyor. Kaspersky Lab’ın ‘Veri patlamasından veri felaketine: Kişisel verileri korumanın riskleri ve ödülleri’ adlı raporuna göre, yüzde 72'si saldırılara karşı korunduğunu düşünen KOBİ’lerin yüzde 42'si 2017’de en az bir veri sızıntısıyla karşı karşıya kaldı.

MÜŞTERİ VERİSİ KAYGI SEBEBİ

Ayakta kalabilmek için, küçük şirketlerin rakiplerine ayak uydurması ve yeni ürün veya hizmetleri hızla çıkarabilmesi gerekiyor. Bunu gerçekleştirmede dijital araçların kullanımı büyük yarar sağlıyor. Bu araçlar; birlikte çalışma, proje yönetimi ve planlama imkanı sunuyor ve müşterilerle etkileşime geçme fırsatı sağlıyor. Başarılı olmak için bu araçların düzgün çalışması ve ihtiyaç duyan her çalışanın bunlara erişebilmesi gerekli. İşte bu nedenle şirketler kritik iş süreçlerinin devamlılığını sağlamak için çaba gösteriyor. Gerçekten de konu BT güvenliği olduğunda, şirketlerin yüzde 40’ının ana kaygılarından biri dahili ve müşteriye dönük hizmetlere erişimin kaybolması.

1 MİLYONA YAKIN KOBİ SİBER SALDIRIYA UĞRADI

Hizmetlere erişim kadar bunun temelini oluşturan veri de analitik ve müşteri bilgileriyle birlikte satış ve planlamanın önemli bir parçasını oluşturuyor. Araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 94'ü finansal raporların yanı sıra hesap numaraları ve banka kartı verileri gibi müşterilerin kişisel bilgilerini çalışanların cihazlarında, iç sunucularda ve açık bulut servislerinde saklıyor. Veri bolluğu beraberinde bu verilerin ele geçirilme riskini de ortaya çıkarıyor. KOBİ'lerin yüzde 72’si veri güvenliği konusunda iyi veya mükemmel önlemler aldıklarından emin. Şirketler saldırılara hazır gibi dursa de bu güvenlik hissinin abartılı olduğu görülüyor. 2017’de KOBİ’lerin yüzde 42’si veri güvenliğini etkileyen en az bir vaka yaşadı. Şirketlerin dörtte birinden fazlası ise aynı dönemde iki ile beş veri sızıntısıyla karşılaştı. Vakaların yüzde 40’ından fazlasında kurumun sakladığı kişisel müşteri verileri etkilendi.


BT GÜVENLİĞİNE MAKSİMUM ÖNLEM

Kaspersky Lab B2B Ürün Pazarlama Lideri Sergey Martsynkyan, “Dijital dönüşüm küçük ve orta boy işletmelere büyüme için yeni fırsatlar sunuyor. Birlikte çalışma servisleri ve diğer dijital uygulamaların verimlilik ve uzun vadeli başarı üzerinde çok büyük etkisi olabiliyor. Ancak şirkete yeni bir zafiyet ve risk eklemediklerinden emin olmak için kendi güvenliklerini ve sahip oldukları verilerin güvenliğini düşünmeleri hayati önem taşıyor. BT altyapıları karmaşıklaştıkça şirketler verileri üzerindeki kontrolü kaybedebiliyor. Büyümekte olan kurumların kazara yaşanan veri sızıntıları veya planlı saldırıların kurbanı olmasını önlemek için başarıya giden yolda BT güvenliğine en az finans, hukuk ve personel alanları kadar önem verilmesi gerekiyor” dedi.

#KOBİ
#Siber tehdit
#Sergey Martsynkyan
5 yıl önce