|

KOÇ gibi 13 yıl

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Nisan 2003’ten beri yürüten Mustafa Koç, 13 yıl boyunca holdingin mali değerini yaklaşık 9 kat artırdı. Türkiye'nin en büyük grubuna patronluk yapan Koç, önemli spor, kültür ve sosyal sorumluluk adamı olarak da dikkat çekiyordu. 56 yaşında hayata veda eden Mustafa Koç, ardında 100 bin kişiye iş kapısı olan bir şirket bırakmış oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2016 Cuma
Güncelleme: 23:49 - 21/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

56 yaşında hayata veda eden Mustafa Vehbi Koç, Türk iş dünyasının en köklü şirketlerinden Koç Holding'in üçüncü kuşak temsilcisi olarak yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu. Başkanlığa geldikten sonra bir yandan Koç Holding'i mali açıdan daha da güçlü bir konuma yükselten Mustafa Koç, diğer yandan ise grubun istihdama katkısını 100 binlerin üzerine çıkardı. Bunların yanında dünya çapında onlarca sosyal sorumluluk projesinin de öncülüğünü üstlenen Mustafa Koç, aynı zamanda sportif ve kültürel faaliyetlere yönelik kuruculuk da yaptı. 4 Nisan 2003'de resmen Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevini devralan Mustafa Koç, dev grubu 3 milyar TL piyasa değeriyle yönetmeye başladı. 13 yıl boyunca Koç Holding'in dümeninde yer alan Mustafa Koç, grubu 28 milyar TL'ye yakın piyasa değerine çıkarıp, 82 bağlı ortaklık, 34 iştirak ve iş ortaklığına ulaştırarak dev holdingi küresel ölçekte adını duyuran bir pozisyona getirdi. Mustafa Koç'un görevde bulunduğu 13 yıllık sürede, grubun varlıkları ve cirosu da 5 katına çıktı.



TÜPRAŞ'I ALARAK REKOR KIRDI


Koç Grubu için dönüm noktaları olacak operasyonlara imza atan Mustafa Koç, en önemli hamlesini Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş'ın özelleştirme ihalesini 4 milyar 140 milyon dolarlık rekor teklifle alarak gerçekleştirdi. Yine Türkiye'nin en büyük bankalarından Yapı Kredi'yi İtalyan Uni Credit ile birlikte Koç Grubu bünyesine katan Mustafa Koç, böylece Koç Holding'e küresel ölçekte değer katacak büyük hamlelerin sinyalini verdi. Mustafa Koç'un yönetimindeki Koç Holding dünyanın 341. büyük şirketi haline gelirken, grup bünyesinde 94 bin 513 kişiye doğrudan istihdam imkanı sunularak Türkiye iş gücüne de katkı sağlanıyor.





MÜŞAVİRLİKTEN PATRONLUĞA


1960 yılında doğan Mustafa Koç, liseyi İsviçre'de yatılı okudu. Üniversite eğitimini 1984'te ABD'de tamamladı. George Washington Üniversitesi'nde işletme okuduktan sonra Türkiye'ye dönen Mustafa Koç, iş hayatına 1984'te TOFAŞ'ta müşavir olarak başladı. Ardından çeşitli şirketlerde satış müdürlüğü yaptı. 1992'de Koç Holding'e geçti, 11 yıl sonra da dedesi Vehbi Koç ve babası Rahmi Koç'un ardından Koç Holding'in yönetimini devraldı. İzmir'in önemli levanten ailelerinden Giraud'ların kızı olan Caroline Giraud ile evlenen Mustafa Koç'un, Esra ve Aylin adında iki kız çocuğu da bulunuyor.



Dünyanın dört bir yanında kritik görevler yürüttü


Mustafa Koç'un üye olduğu ve çalışmalarında bulunduğu kuruluş ve organizasyonlar arasında pek çok önemli yer bulunuyor. Bu kurum ve kuruluşlar arasında, “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, JP Morgan Uluslararası Konseyi, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın Mütevelli Heyeti, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurulları, Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanlığı” gibi bir çok organizasyonda kritik görevlere bulundu. 2005 yılında İtalya Hükümeti'nin Cavaliere D'Industria nişanı ile ödüllendirilen Mustafa Koç, Finlandiya'nın da Fahri Konsolosu'ydu.





FENERBAHÇE'Yİ ŞİRKETLEŞTİRDİ


Spor tutkusuyla da bilinen bir iş adamı Koç, 1907 Fenerbahçe Derneği'nin kurucusu ve ilk başkanı oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi de olan Mustafa Koç, Fenerbahçe kulübünün şirketleşmesindeki öncü isimlerin biriydi. İstanbul Golf Kulübü'nün başkanı da olan Mustafa Koç'un pek çok hobisi vardı. Binicilik de Koç'un tutkuları arasındaydı. Ayrıca babası Rahmi Koç gibi denizciliğe de düşkündü. Mustafa Koç liderliğindeki Koç Holding, hemen her branştaki spor federasyonu, spor kulübü ve sporcuya da maddi ve manevi destek vermeye devam ediyor.



Koç'u Fortune 500'deki tek Türk holdingi yaptı


2002 yılında sadece 6 Türk'ün yer aldığı Forbes'un zenginler listesine Rahmi Koç'u sokan Koç Holding, yapılan bu hamlelerin ve Türkiye'de servetin yükselmesinin ardından 2015 Zenginler Listesi'nde 8 milyar doları aşan şahsi servetle 4 aile ferdiyle temsil edildi. Mustafa Koç'un yönetiminde Koç Holding, Fortune 500 listesinde yer alan tek Türk holdingi olmayı da başardı. Koç Grubu, dünyanın en büyük 250 şirketi arasında yer alıyor.





Davos'ta ekonominin patronlarına seslenecekti


Mustafa Koç, dün 13:00'te önce Zürih'e uçacak, oradan da Davos'a geçip ekonomi patronlarına seslenecekti. Sosyal sorumluluk faaliyetlerine duyarlılığıyla bilinen Mustafa Koç, Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü küresel dayanışma hareketi olan 'HeForSHe'nin tanıtımı için görevlendirilen dünyadaki 10 şirket liderinden biri seçilmişti. Koç'un bu vesilesiyle Davos'ta, dünya ekonomisini yöneten isimlere cinsiyet eşitliğine dair bir konuşma yapması planlanıyordu. Koç, toplumsal eşitlik alanındaki çalışmalarına, kendi grup şirketlerini de dahil ederek çalışanlarıyla birlikte sosyal projelerde yer alınmasına da öncülük ediyordu.



Koç Holding'in öne çıkan başlıca markaları:


*FordOtosan


*Tofaş


*Arçelik


*Beko


*Grundig


*Aygaz


*Opet


*Yapı ve Kredi Bankası


*Tüpraş


*Otokar




#Mustafa Vehbi Koç
#Koç Holding
8 yıl önce