|

Kredi çağırmada fırsatçılığa izin yok

Kredi geri çağırmayı fırsatçılığa çevirmeyi amaçlayan bankalara, Cumhurbaşkanı'ndan sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de tepki gösterdi. Kredisi geri çağırılan şirketlerin BDDK’ya şikayette bulunmasını isteyen Akben, “(Bankalar) Farklı saiklerle yapıyorsa, buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 21:26 - 11/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olağanüstü durumdan nemalanarak kredi geri çağırmaları yapan bankaların milletin karşısında ve ihanet içinde olacağı eleştirilerine bir destek de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'den geldi. BDDK Başkanı Akben, “(Bankalar) Kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız” dedi. Kredisi geri çağırılan şirketlerin BDDK'ya şikayette bulunmasını isteyen Akben, şunları kaydetti: “Burada firma bazında bazı şeyleri de göz ardı etmemek lazım. Bu tür şikayetleri ve bilgileri bize getirenlere, 'Banka ve şirket bazında isim vererek, BDDK şikayet hattına müracaatta bulunun' diyoruz. Konunun doğru olup olmadığını araştırırız ve bunu yapanlar hakkında ne gerekirse yaparız.”



BANKALAR MEVDUAT YARIŞINDAN VAZGEÇSİN


BDDK Başkanı Akben, bankacıların “Bankalardaki kredi faiz oranlarındaki düşüşün devamı için maliyetlerin düşürülmesi ve bazı makroihtiyati tedbirler alınmalı” yönündeki çağrılarına ilişkin ise, bir bankanın maliyet yönündeki açıklamasının sektör genelinin öyle olacağı anlamına gelmediğini belirtti. Finansmanın mevduat, öz kaynak ve borçlanma tarafı olduğunu hatırlatan Akben, “Mevduatta faizi yükseltme yarışı otomatik olarak kredilere de yansıyor. Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Kredilerdeki gecikme oranları da önem arz ediyor. Gider tarafı ayrıca önemli. Bu konuya sadece bir pencereden bakamayız. Faiz oranları yıllık yüzde 7-8 olduğu dönemde de bankalar bu işlerden para kazandı. Piyasa şartlarıyla birlikte kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini düşünüyoruz” dedi.



Taksit sınırlandırmasında cari açık dikkate alınacak


BDDK Başkanı Akben, bankacılık sektörün, kredi kartlarında asgari ödeme tutarı oranlarının düşürülmesi ve kredi kartı limitinin artırılması konusundaki düzenleme talebiyle ilgili olarak, “Daha geniş kapsamlı bir inceleme yapıyoruz.” dedi. Cari açığın Türkiye'nin meselelerinden olduğuna da işaret eden Akben, taksit sınırlandırmasında bu durumu göz önünde bulunduracaklarının altını çizdi.



Eski faizden ödeyenlere %1'in altına revize imkanı


Konut kredi faiz oranındaki düşüşle tüketicilerin yapılandırma yapıp yapamayacağına ilişkin değerlendirmede bulunan BDDK Başkanı Akben, “Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir” dedi. Uzmanlar yapılandırma konusunda yapılacakları ise şöyle özetliyor: Eski konut kredisi faiz oranlarından borcunu ödeyen vatandaşın kredilerini yapılandırması için öncelikle ilgili bankadan yeni faiz koşulların uygulanma alanları hakkında bilgi alması gerekiyor. Banka ile görüşmeler sonrası avantajlı olacağı hesaplanması halinde mevcut kredi borcu, %1'in altındaki yeni kredi faizinden alınacak krediyle kapatılabilme imkanı var. Bu esnada krediyi erken kapatma bedelinin mevcut kredinin %1,5-2'si kadar olduğu unutulmamalı.





#Kredi çağırma
#Mehmet Ali Akben
#Konut kredisi
8 yıl önce