|

Küresel İslami varlıklar 3,4 trilyon dolara çıkar

ÖNSİAD'ın düzenlediği Uluslararası İslam Ekonomisi, Finans ve Etik Kongresi tamamlandı. Küresel İslami varlıkların toplam miktarının seneye 3,4 trilyon dolara çıkacağının vurgulandığı kongrede, Türkiye’de katılım sektörünün, bankacılık ve sermaye piyasası içerisindeki payının sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 1 civarında olduğu aktarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/05/2017 Salı
Güncelleme: 02:13 - 2/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​Küresel İslami varlıklar 3,4 trilyon dolara çıkar
​Küresel İslami varlıklar 3,4 trilyon dolara çıkar

Önder Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÖNSİAD), gerçekleştirdiği Uluslararası İslam Ekonomisi, Finans ve Etik Kongresi (İSEFE’17) tamamlandı. Batı ekonomisinin bir çöküş yaşadığı ifade edilen kongrede, Batı'nın çoktan kar ve risk paylaşımını temel alan İslami ekonomik yaklaşımlara yöneldiği ve Oxford, Harvard, Yale gibi önde gelen üniversitelerde bu alanda enstitüler kurulduğu belirtildi. Küresel İslami varlıkların toplam miktarının 2018 itibariyle 3,4 trilyon ABD Doları seviyesine ulaşacağı beklenirken, Türkiye’de katılım sektörünün, bankacılık ve sermaye piyasası içerisindeki payının sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 1 civarında olduğu aktarıldı. 400 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan sermaye piyasalarıyla doğrudan bağlantılı İslami finans varlıklarının, 1 trilyon dolarlık bir büyüme potansiyeli taşıdığı vurgulanarak, bu alanda çalışmalar yapmanın önemine dikkat çekildi.

Dünya genelinde artış gösteriyor

Açılışta konuşan İTO Meclis Üyesi Şenol Duman, Türkiye’de yurtiçi tasarrufların yaklaşık 2/3’ünün mevduata yönlendiğini ve öz kaynaklarından daha fazla borçlanan şirketlerin olduğu bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etti. Duman, şunları kaydetti: “Reel sektörün ortaklık ve risk paylaşımı esaslarına dayalı olarak finansmanı esas alan İslami finans uygulamaları gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflerine ciddi katkılar sunabilir. Nitekim OECD raporlarını uzun vadeli bir perspektifle değerlendirdiğiniz zaman ortaklık finansmanı, risk paylaşımı, borç finansmanına görece nitelikli olarak daha fazla katkı sağlama perspektifi taşımaktadır. Varlığa dayalı bir sistem olarak İslami finans ve buna ilişkin bizim yaratacağımız farkındalık küresel kriz sonrasında dünya genelinde gittikçe artış gösteriyor.”

#İslam Ekonomisi
#Finans
#Dolar
7 yıl önce