|

Laleli'de Rusya hareketliliği

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi birçok sektöre yaradı. En büyük hareketlilik ise bavul ticaretiyle öne çıkan İstanbul Laleli'de yaşandı. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, uçak krizinin aşılmasıyla Laleli'nin ticaret hacminde % 25 arttığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 21:14 - 27/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin aşılarak yeniden ilişkilerin düzelmesiyle Laleli piyasasının hareketlendiğini söyledi. Eyyüpkoca, krizin aşılmasıyla Laleli piyasasındaki ticaret hacminin yüzde 25'lik iyileşme gösterdiğini bildirdi. Kriz döneminde Rusya ile ticaretin yüzde 20 seviyesine düştüğünü belirtti.



RUSYA'DAKİ DURGUNLUK


Uçak krizinden önce Rusya'nın petrole dayanan ekonomisinin petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan çok ciddi sıkışma yaşandığını söyleyen Eyyüpkoca, ”Uçak krizinden önce Rusya'nın petrole dayanan ekonomisinin petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan çok ciddi sıkışması vardı. Zaten yüzde 100'e yakın bir devalüasyon yaşanmıştı. Alım güçlerinde yüzde 60'a yakın düşüş söz konusu olmuştu. Kişi başına düşen gayri safi milli hasılada da o oranla düşüş olmuştu” dedi.







DAHA YAKINLAŞACAĞIZ


İki hafta önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir açıklama yaparak Rusya ekonomisinin yüzde 40 daraldığını hatırlatan Eyyüpkoca, “Rusya ile aramızda siyasi bir kriz yok Rusya'nın kendi içerisinde ekonomik kriz var. Petrol fiyatlarının düzelmesi gerekiyor ki Rusya ekonomisinin bizim beklediğimiz rakamlara gelebilsin. Ben bir gün “Allah'ım ne olur petrol fiyatları yükselsin” diyeceğimi düşünmemiştim. Şimdi onu söylüyoruz. Rusya ile daha da yakınlaşacağız, bizim Rusya'ya, Rusya'nın da bize ihtiyacı var” diye konuştu.



DOLARDAN EN AZ BİZ ETKİLENİRİZ


Dolardaki kur artışına da değinen Gıyaseddin Eyyüpkoca, “Laleli olarak yıllardır dolar konusunda efsunluyuz. Herhalde geçmişten aldığımız darbelerden kaynaklanan bir durum olsa gerek. Aldığımız ürünleri dolarla alıp dolar ile satıyoruz. Bu bize bir nebzede olsa rahat nefes aldırıyor. Doların yükselmesinde en az etkilenecek bölgelerden birisi biziz” dedi.Türkiye-Rusya arasındaki ortak ticarette TL ve Ruble kullanılmasının doları devre dışı bırakacağını söyleyen Eyyüpkoca “Eğer bankalar buna entegre edilirse o zaman bizim istediğimiz seviyelerde olacak ve tehdit olarak gördüğümüz dolar devre dışı kalacak” değerlendirmesinde bulundu.







Asıl etken Rusya'da yaşanan ekonomik kriz


Laleli'de tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma sahibi Barış Köseliören ise, şuan Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Köseliören, “2014 Kasım ayında baktığımız zaman Rusya ile Türkiye arasında 40 milyar dolara yakın ticaret hacmi vardı. Şuan itibariyle baktığımız 20 milyar dolar civarında. Burada en büyük etken aslında Türkiye'nin uçak düşürmesi olayından ziyade Rusya'nın kendi içerisinde yaşadığı ekonomik kriz bunun olumsuz etkileri bize yansıyor” dedi.



BARIŞ SÜRECİ HIZLANSIN


Köseliören, iki ülke liderinin aldığı inisiyatifle birlikte başlayan barış sürecinin ticarete yansımasının olumlu olduğunu söyleyerek “Şu sıralar çeşitli anlaşmalar imzalandı doğalgaz anlaşması gibi bunların olumlu yansımaları oluyor olacaktır da. Zaman bizim için önemli olumlu taraflarının yansımasının daha hızlı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


#Laleli
#Bavul ticareti
#Rusya
7 yıl önce