|

Mağazalar omni-kanala dönüşüyor

E-ticaretle müşteriye en kısa yoldan ulaşma yolunu seçen şirketler artık çoklu kanal stratejisi kapsamında omni-kanala dönüşerek mağazaları ile internet sitelerini entegre hale getiriyor. Omni-kanal ile müşterilerin fiziksel mağazaya kıyasla yüzde 208 daha çok harcama yaptığı gözlemlenirken, kullanıcı deneyiminin analiz edilmesiyle de ürünlerin ulaştırma, iade, montaj ve stok yönetimi daha etkin yönetilebiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:57 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Omni-kanal, alışverişin entegre ve tutarlı olması için müşteri deneyiminin ve marka yönetiminin tüm kanallarda (telefon, bilgisayar, tablet, çağrı merkezi, sosyal medya vb.) eş zamanlı yönetilmesi üzerine çözüm sunuyor.
Omni-kanal, alışverişin entegre ve tutarlı olması için müşteri deneyiminin ve marka yönetiminin tüm kanallarda (telefon, bilgisayar, tablet, çağrı merkezi, sosyal medya vb.) eş zamanlı yönetilmesi üzerine çözüm sunuyor.

Müşterilerin ayağına en hızlı yoldan gitme arayışında olan şirketler, omni-kanal yaklaşımı ile e-ticaret dünyasında yeni bir atılıma girdi. Alışverişin entegre ve tutarlı olması için müşteri deneyiminin ve marka yönetiminin tüm kanallarda (telefon, bilgisayar, tablet, çağrı merkezi, sosyal medya vb.) yönetilmesi üzerine çözüm sunan omni-kanal, artık mağaza metrekarelerini artırmak yerine daha çok e-ticaretten hedef kitleye ulaşmayı seçen şirketlerin tercihi oluyor.

5 KARTTAN 2’Sİ İNTERNETTE

Şirketleri omni-kanal platformuna yönelme konusunda ikna eden en önemli unsur her 5 karttan ikisinin internette kullanılması oldu. Ayrıca 2015 yılında 25 milyar liralık e-ticaret cirosunun da geçen yıl 31 milyar lirayı aşması bir diğer motivasyon unsuru. Bunun yanında e-ticaretin Türkiye'de aldığı pay ise henüz yüzde 2 seviyelerinde. Türkiye’de özellikle 100 perakendeciden 35’inin online satışı bulunmazken, perakendede e-ticareti en aktif kullananlar, süpermarket kategorisi olarak dikkat çekiyor. Ülkemizde hal böyleyken e-ticaret İngiltere’de yüzde 11, dünya genelinde ise yüzde 7 düzeyinde bulunuyor.

YÜZDE 208 DAHA ÇOK HARCAMA

Yapılan araştırmalara göre de, teknolojiyi içselleştiren tüketicilerin karar aşamasında çoklu kanal üzerinden kıyaslama yaparak alışveriş yaptığını gösteriyor. Yüzde 65’i akıllı telefondan ürün veya hizmete bakarken, yüzde 25’i masaüstü bilgiyasarda, yüzde 11’i de tablette aynı eylemi yapıyor. Bu da kesintisiz ve tüm kanallarda online deneyimin tüketici için önem arz ettiğini gösteriyor. Öyle ki omni-kanal kullanıcılarının fiziksel mağaza müşterilerine kıyasla yüzde 208 daha çok harcama yaptığı gözlemlendi.

PERAKENDENİN OLMAZSA OLMAZI

Omni-kanal ve e-ticaret platformunda anahtar teslim e-ticaret sitesi yapan Türk şirketi Positive A Digital Approach’ın kurucularından Eren Dedeoğlu, e-ticaretin perakendecilerin olmazsa olmazı haline geleceğini belirtti. Yeni Şafak’a konuşan Dedeoğlu, omni-kanalda iade sürecinin ve ürün tesliminin kısa süreli ve kolay olması, etkin müşteri ve kargo hizmeti gibi konularda komple çözüm sunduğunu aktarıyor.

AVANTAJI ÇOKLU KANAL HİZMETİ

Omni-kanal çözümleriyle perakende şirketlerine mağaza içi satış ile mobil uygulamaları arasında benzer alışveriş deneyimi sunan bir yazılım geliştirdiklerini söyleyen Dedeoğlu, mağaza içi tabletlerden tüm ürünlere ulaşabilme ve kasada sıra beklemeden ödemenin de bu cözümde olduğunu ifade etti. Dedeoğlu, özellikle tekstil, ayakkabı, oyuncak perakendesinde taleplerin arttığını dile getirdi.

Müşterinin alacağı ürünü tahmin edecek
*
Ankara Teknokent’te bulunan ofisleriyle yazılım ve tasarım konusunda hizmet verdiklerini anlatan Positive’in kurucularından Dedeoğlu, TÜBİTAK’a proje olarak sundukları kişiye özel pazarlama planı sunan yeni bir yazılım üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Dedeoğlu, bu çözümün müşterilerin alışveriş alışkanlıklarına göre bir sonraki alışverişte alma ihtimali bulunan ürünlerin analizi yapılarak şirkete etkin satış yönetimi için öneride bulunan bir mantıkta çalışacağını söyledi.
*
Eren Dedeoğlu, e-ticaretin ihtiyaçlarını karşılayacak bir start-up olacak bu çözümün TÜBİTAK’tan destek aldığını belirtti. Henüz yapım aşamasında olan projeyi yakında tanıtacaklarını belirten Dedeoğlu, “E-ticarette altı sorunu analiz eden, davranışsal modellemeyle ilgili bir uygulama geliştirdik. Perakendecilere kişiye özel marketing planı sunacağız” dedi.
#​E-ticaret
#Müşteri
#Alışveriş
7 yıl önce