|

Malatya çöpü çiçek açtı

Türkiye’de kişi başı günlük 1 kilogram çöp üretiliyor. Bu atıkların %90’ı ise maalesef hiçbir geri dönüşüme tabi tutulmayarak doğayı kirletiyor. Malatya’da 20 milyon $’lık yatırımla hayata geçirilen ‘Entegre Çevre Projesi’ ile çöpten elektrik üretimi yapılıyor. 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, serada çiçek üretiminde de kullanılacak.

Arzu Kurum
04:00 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:36 - 3/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Projeye şuana kadar 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
Projeye şuana kadar 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Kişi başı çöpün günlük 1 kilogramı bulduğu Türkiye’de, bu atıkların yüzde 90’ı maalesef değerlendirilmiyor. Bu durum çevre ve doğaya büyük bir kirlilik olarak geri dönüyor. Malatya’da teknoloji alanında faaliyet gösteren Mimsan Grup, Türkiye’nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santralini “Yap-işlet devret” modeliyle kurdu. Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği projeye şuana kadar 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

30 MİLYON $’LIK YATIRIM

Bu yatırımın 5 yıl içerisinde 30 milyon doları bulması planlanıyor. Yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayan tesis, şehir çöpünden 5 farklı yöntemle enerji elde eden dünyadaki ilk proje olma niteliğini taşıyor. Santralde yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı (sera ve konut ısıtması) yöntemlerinin tümü birden kullanılarak enerji üretimi maksimize ediliyor.

500 TON ATIK TOPLANIYOR

Şehir çöpünden enerji üreten santral sadece evleri aydınlatmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki binaların ısıtılmasında ve serada çiçek üretiminde de kullanılacak. Çöplerin aynı zamanda ayrıştırıldığı tesisle ilgili Mimsan Grup CEO’su Hacı Ahmet İlhan, “5+1” niteliğiyle santral dünyada bir ilk niteliği taşıyor. Tesis 18 MW güce sahip olacak. Santralde kullanılan enerji üretimi yöntemlerinden biri, yakma yöntemi. Şehir çöpünün yakılarak enerji elde edilmesi, dünyada yaklaşık 100 yıllık bir süredir kullanılıyor. Ancak Türkiye’de çok yenidir. Şehir çöpünden yakma yöntemiyle enerji elde edilmesi, ilk kez Mimsan’ın Malatya’da kurduğu santralle hayata geçmiş oldu" dedi.

İlhan, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin kent genelinde günlük toplanan 500 tona yakın çöpü her gün tesise taşıyacağı bilgisini paylaşarak; santralin tam kapasiteyle hizmete girmesinin ardından toplam 18 megavat saat enerji üretilerek, kentteki 60 bin konutun aydınlanma ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.

YÜZDE 11'İ ÇÖPTEN ÇIKTI

Kentte yaklaşık 200 bin hane ve 50 bin işyerinde toplam günlük 150 megavat saat enerji tüketildiğine işaret eden İlhan, “Bu çöpten şehrin elektrik/enerji ihtiyacının yüzde 11’inin karşılanması demek. Türkiye çöpünün ekonomik değeri 5 milyar dolar düzeyinde. Bizde ortalama kişi başı günlük çöp üretimi 1 kilogram. Gelişmiş ülkelerde 1.5 kilogram, geri kalmış ülkelerde 300 grama kadar düşüyor. Bizim çevreyi, iklim değişikliğini düşünerek doğru yöntemlerle daha hızlı adımlar atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Santralde kullanılan bir başka yöntemin, termal gazlaştırma yöntemi olduğunu söyleyen İlhan, “En çevreci bertaraf yöntemi, termal gazlaştırma yöntemidir. Santralde biyogaz yöntemi de kullanılıyor. Elde edilen biyogaz gaz motorları marifeti ile elektriğe dönüşür. Fermente edilmiş organik materyal (kompost) Malatya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından peyzaj hammaddesi olarak kullanılacaktır” dedi.

  • Sera için
    alternatif
  • Sera ile ilgili olarak ise İlhan, “Malatya Belediyesi’nin peyzaj düzenlemelerinde kullanacağı çiçeklerin bir bölümünün, bu teknoloji ile oluşturulacak serada yetiştirilmesi planlanıyor. Böylece bir anlamda, çöpümüz çiçek açmış olacaktır” dedi. İlhan, ilk etapta santrale yakın bir konumda bulunan 3 bin kişilik öğrenci yurdunun ısıtma ve sıcak su ihtiyacını santraldeki atık ısı ile karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Batılı ülkelerin birçoğunun şehir ısıtmasında, enerji santrallerinin atık ısılarından yararlandığını belirten İlhan, “New York’un ısıtmasının yüzde 55’i, enerji santrallerinin atık ısılarından sağlanıyor” diye konuştu.

#​Türkiye
#Malatya
#New York
#Hacı Ahmet İlhan
5 yıl önce