|

Meksika'yı örnek alın

Yatırım mevzuatının değiştirilmesini isteyen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Meksika'nın örnek alınmasını önerdi.

Yeni Şafak
01:00 - 15/02/2002 Cuma
Güncelleme: 15:31 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye'deki reformları ve yolsuzlukla mücadele konusunda alınan önlemleri yerinde incelemek için Türkiye'ye gelen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Meksika'nın ABD yatırımlarını çekebilmek için yatırım mevzuatını büyük ölçüde yeniden düzenlediğine işaret ederken, "Türkiye'de AB'den yatırım çekebilmek için aynı şeyi yapabilir. Ve bunu bir an önce yapmasını içtenlikle öneririm" dedi.

Johannes Linn, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Hazine Müsteşarlığı'nın katkılarıyla, TOBB, YASED ve Finans Dünyası tarafından Devlet Konukevi'nde düzenlenen "Türkiye'de Yatırım Ortamının iyileştirilmesi" konulu konferansta konuştu. Linn konuşmasında, kamu sektörü reform programı kapsamında, yolsuzlukla mücadele ve etkin yönetimi iyileştirmek için uygulanan sağlam tedbirlerin, yatırımın önündeki gizli engelleri kaldırararak, rekabeti teşvik edeceğine de işaret etti. Linn şöyle konuştu: "Türkiye yabancı yatırımlar için ideal bir ülkedir. Ancak yabancı yatırımların düzeyi, uluslararası bölgesel standartlara göre çok düşük kalmıştır. Bu durumun izah edilebilmesi oldukça güçtür. Zira Türkiye birçok bakımdan dışa açık bir ülkedir." Linn, Türkiye'nin sıcak para da denilen, kısa vadede portföy yatırımlarına çok ağırlık verdiğini, ancak daha istikrarlı ve avantajlı olan uzun vadeli uluslararası sermayeyi çekemediğini kaydetti.

Dünya Bankası yardım edecek

Türkiye'nin yabancı sermaye çekebilmek için Dünya Bankası'nın Yabancı Yatırım Danışmanlık Servisi'ni (FİAS) davet ettiğini belirten Linn, FİAS'ın, YASED ve diğer ilgili taraflarla birlikte, yatırımların önündeki engeller konusunda bir inceleme hazırladığını ifade etti.

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman da yabancı sermaye çekmek için Türkiye'nin gerekli unsurlara sahip olduğunu vurgularken, "geriye yatırımcıyı davet etmek kalıyor" dedi. Yöneyman, hazırlanan iki ayrı rapor çerçevesinde, bürokratik engellerin aşılması yönünde Hazine'nin 7 çalışma grubu oluşturduğu ve alınması gereken önlemlerin Bakanlar Kurulu'nca prensip olarak kabul edildiğini belirtti.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden sorumlu Direktör Yardımcısı Jakob Simonsen ise Türkiye'nin yatırım ortamının, cazip ve istikrarlı olduğunu vurguladı. Simonsen, yıllık ortalama 1 milyar dolar düzeyinde olan doğrudan yabancı sermayenin 7 milyar dolara çıkarılma potansiyeli olduğunu belirtti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce