|

Meslek odaları şirketi bunaltıyor

15 Mart’tan itibaren ilk şirket kuruluş defterlerinin tasdiki de ticaret sicil odalarına verildi. Ticaret sicil kayıt işlemlerini de yapan odaların iş yükünde tıkanıklık öyle arttı ki; bir günde yapılan işlemlerin süresi 25 güne çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:56 - 5/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Geçmişte ‘bugün git yarın gel’ şeklinde bürokrasideki işgüzarlığın adının da ‘sistem değişti’ şekline dönüştüğü anlatılıyor.
Geçmişte ‘bugün git yarın gel’ şeklinde bürokrasideki işgüzarlığın adının da ‘sistem değişti’ şekline dönüştüğü anlatılıyor.

Başbakan Binali Yıldırım ‘bürokrasi tuş oldu’ sözleriyle bürokrasi karşısındaki işlemlerin artık online yapılarak hızlanacağı mesajını verirken, uygulamada ise işletmeler meslek örgütlerinin formalitelerine takılıyor. Bu kapsamda kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının kamusal gelişmeye ayak uyduramaması sorunları büyütüyor. Yeminli Mali Müşavirler (YMM), özellikle mart başından bu yana birçok ildeki ticaret odalarında ilk şirket kuruluş defter tasdikinin başladığını, 15 Mart tarihinden itibaren de noterlik işlemlerin azaltıldığını hatırlattı. Ancak, gelişmelere ayak uyduramayan ticaret odalarının iş yükü artıkça basitleştirilen işlemlerdeki süreler uzamaya başladı. Böylece bir günde şirket kurulacak kadar formaliteler azaltıldı, ancak artan yoğunluk kurulu bir şirketin statüsünün değiştirilmesinin süresini 25 güne çıkardı.

3 GÜN ÖNCE ALINAN RANDEVU

YMM’ler, ticaret odalarında işlemleri yapmak için 3 gün önceden randevu alındığı ancak işlemlerinin 15 günü aştığı şikayetini dile getiriyor.

  • HER GÜN YENİ BİR FORMALİTE
  • Geçmişte ‘bugün git yarın gel’ şeklinde bürokrasideki işgüzarlığın adının da ‘sistem değişti’ şekline dönüştüğü anlatılıyor. Aynı grup şirketten birinin yaklaşık 2 ay kadar önce statü değişikliği esnasında istenilen belgelerin yerini yenilerinin aldığına dikkat çekiliyor. Sistem üzerinden online başvuruların ayrı yapılması uygulamayı zorlaştırıyor.

HALA NOTER İŞLEMİ İSTENİYOR

15 Mart 2018 tarihinden itibaren birçok işlemin notere gidilmeden yapılmasına ilişkin tebliğ de hayata geçirildi. Yeminli mali müşavirler, meslek odalarının halen uymadığını, yoğun şekilde işlemler için notere gönderdiklerini dile getiriyor. Örneğin ana sözleşmeler olmasına karşın, ‘Noterden onaylı sözleşmeyi getir’ denildiği anlatılıyor.

#Meslek Odaları
#Şirketler
6 yıl önce