|

Milli teknoloji hamlesi

Milli SİHA’ların mimarı Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın yaptığı “Milli Teknoloji Hamlesi” çıkışına destek geldi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yeni teknolojilerde dışa bağımlı olmaması gerektiği vurguladı. Büyükdede, “Bence Selçuk Bey haklı. Aksi halde Alman ve Japon firmalarının pazarı haline geliriz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 00:31 - 13/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’de de yaygın olarak telaffuz edilen “Endüstri 4.0” kavramına ciddi eleştiriler geldi.
Türkiye’de de yaygın olarak telaffuz edilen “Endüstri 4.0” kavramına ciddi eleştiriler geldi.

Baykar Makine Teknik Müdürü ve Bayraktar İHA Sistemi’nin tasarımcısı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından milli teknoloji hamlesinin önemini belirten paylaşımlar yaptı. Bayraktar, yaptığı açıklamalarda milli teknolojinin bağımsızlık açısından çok önemli olduğuna “Bize, başkalarının açık pazarı olmamız ile neticelenecek ve teknolojik açıdan tümüyle dışa bağımlı hale getirecek Almanya’nın Endüstri 4.0’ı, Japonya’nın Toplum 5.0’ı, İngiltere’nin Katapult’u değil, Büyük Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ gerek” sözleriyle dikkat çekti.

İTHAL KAVRAMLARA DİKKAT

Dışa bağımlılık sorununa vurgu yapan Bayraktar, “Endüstri 4.0, Toplum 5.0 vb. gibi dışarıdan ithal kavramlar birilerinin kendi markalarını pazarlaması, pazarı yönlendirmesi ve kontrol altına alması için empoze edilmektedir. Bu tip ithal kavramlar aslında ön hazırlık aşaması, sonrasında yabancı standartlar ile tüm teknoloji tabanlı ürünlerin belirli kaynaklardan alınması zorunluluğu oluşturur” diye konuştu.


‘ŞARTLARIMIZA AYKIRI DERLER’

Milli teknoloji noktasında dışa bağımlılığın nasıl işlediğini adım adım anlatan Bayraktar: “Örneğin bir uçak parçası üretmek için bilgisayar kontrollü bir makina alacaksınız. Alanın otoriteleri bu makinanın endüstri 4.0 standardında olmasını şart koşar. Makinayı alıp fabrikanıza kurarsınız ancak makina ağ üzerinden dış şebekelere bağlı durumda. Gün olur size derler ki, bu makinayla uçak parçası yapamazsın bu bizim şartlarımıza aykırı. Bu durumda makinanızı ağ şebekesinden ayırmayı denersiniz ancak o durumda makina çalışamaz hale gelir” ifadelerini kullandı.

MİLLİ KAVRAMLARLA İNŞA EDELİM

Bayraktar açıklamalarını şöyle tamamladı: “Yine mesela ülkemizden bir girişim yapay zekâya sahip akıllı araç teknolojisi geliştirmiş olsun. Bunu yurt dışına satışı yapılabilmesi için endüstri 4.0 şemsiyesi altında yabancı otoritelerden izin alınması gerekecek. İşte bu nedenle sanayi ve teknolojik alt yapımızın dönüşümü ancak milli kavramlar üzerine inşa edilebilir. Ülkemizi teknoloji geliştirme anlamında muasır medeniyetlerin seviyesinin de ötesine taşıyacağına inandığımız bu dönüşüme ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ diyoruz.”


Yoksa bağımlılıktan kurtulamayız

Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın yaptığı “Milli Teknoloji Hamlesi” çıkışına destek veren SAHA İstanbul Başkanı Hasan Büyükdede, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yeni teknolojilerde dışa bağımlı olmaması gerektiği vurguladı. Büyükdede, “Bence Selçuk Bey haklı. İhtiyaç duyduğumuz elektrik panosu içi donanımların, sensörlerin onu gerçekleştirecek olan bütün mekanik, elektrik ve elektronik ekipmanların yerlileştirilmesi gerekiyor. Aksi halde Alman ve Japon firmalarının pazarı haline geliriz. Endüstri 4.0’ı uygularken, ihtiyaç duyulan donanımların ve teçhizatın dışa bağımlı olmamasını sağlamak lazım. Bence Selçuk bey onu söylemeye gayret etmiştir” dedi.

Türkiye’deki makina imalat firmalarının yeni teknolojilerle uyumlu hale getirildiğini ve bütün dünyaya sattıklarını ifade eden Büyükdede, “Türkiye bunların yazılımlarını da yapacak güce erişti. Yazabiliyor da. Bütün bunların ihtiyaç duyduğu, malzemeler, sensörler, görücüler, malzeme algılayıcıları, materyal kontrol ediciler ve uzaktan haberleşen bütün cihazların mümkün olduğu kadar yerlileştirilmesi ve millileştirilmesine ihtiyacımız var” diye konuştu.

#Endüsti 4.0
#Milli Teknoloji
#Selçuk Bayraktar
6 yıl önce