|

Nükleer tıpta yerli dönem

Yerli nükleer tıp alanında hizmet verecek Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi hizmete alındı. 100 milyon liralık yatırımla kurulan merkezde sağlık sektöründe teşhis, tedavi ve radyasyondan korunma amacıyla kullanılan tüm radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonu yapılacak. Hastaların fazla doz radyasyon almalarının önüne geçilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:25 - 24/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Nükleer tıpta yerli dönem
Nükleer tıpta yerli dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki Radyoizotop ve Radyofarmasötiklerin Satışına İlişkin Alım Garantili Sözleşme imza imzalandı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, imza törenin ardından TAEK-Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarı’nı açtı. İmza töreninde konuşan Albayrak, enerji ve tıp alanındaki bu iş birliğinin güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Protokol ile sağlık sektöründe yerlileşmenin destekleneceğini dile getiren Albayrak, tesiste geliştirilecek yerli ilaçlarla önemli bir dönemin başlayacağını ifade etti.

ARTIK TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

Nükleer tıp ilaçlarının uzun yıllar boyunca ithal edildiğine dikkat çeken Albayrak, “Bugün açılan tesiste kanser teşhisinde, beyin kan akışının görülmesinde, nörolojik hastalıkların ve lenf kanserinin teşhisinde, organik nakillerde organın vücut tarafından kabul edilip edilmediğinin anlaşılmasında, kan hücrelerinin tespiti ve izlenmesinde, lösemi tespiti ve kalp görüntülenmesinde kullanılan ilaçları artık Türkiye’de üreteceğiz” dedi.


100 MİLYONLUK YATIRIM

Türkiye’de nükleerin sadece enerji alanında değil tıp, telekomünikasyon, uydu ve haberleşme gibi farklı alanlarda kullanılacağını vurgulayan Albayrak, “SANAEM’de ciddi bir yatırım ortaya koyuldu. Tüm tesislerin yatırımı yaklaşık 100 milyon lirayı geçiyor” diye konuştu.

Türkiye’de 15 binden fazla tıbbi radyoloji cihazı ve diş hekimliğinde kullanılan yaklaşık 11 bin cihaz bulunduğu bilgisini veren Albayrak, şunları kaydetti: “On binlerce cihazın artık kalibrasyonunu, takibini burada en son teknoloji ekipmanlarıyla yapacağız. Bu hizmeti artık ithal etmeyeceğiz. İnsan kaynağı noktasında da ciddi bir ihtiyacımız var. Biraz burayı cazip kılacağız."

  • 8 laboratuvarı var
  • Açılışı gerçekleştirilen tesis bünyesinde 8 kalibrasyon laboratuvarı bulunuyor. Sağlık sektöründe teşhis, tedavi ve radyasyondan korunma amacıyla kullanılan tüm radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonu bu laboratuvarlarda yapılabilecek. Böylece hastaların fazla doz radyasyon almalarının önüne geçilecek. Öte yandan, sanayide kullanılan radyasyon ölçüm cihazları da burada kalibre edilecek. Bu işlem Türkiye’de ilk defa kurulan nötron kalibrasyon laboratuvarında gerçekleştirilecek. Bu laboratuvar ile nükleer enerji programına başlayan Türkiye’de nükleer santrallerde kullanılan nötron radyasyonu ölçen cihazların kalibrasyonu yapılabilecek.
#Nükleer
#Türkiye
7 yıl önce