|

Şirket kuruluşu 300 liraya düşecek

Hazırlıkları tamamlanan yatırım ve üretim paketi detaylarına göre artık vergi dairesine, bankaya, notere gitme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Buna göre artık tek noktada, ticaret sicil müdürlüklerinde iki gün içinde şirket kurulabilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1.000 liraya mal olan şirket kurma maliyetinin reform paketiyle 300-360 liraya ineceğini kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 17/06/2016 Cuma
Güncelleme: 03:34 - 17/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, hazırlıklarını tamamladıkları yatırım ve üretim paketinin detaylarında şirket kuruluşuna ciddi kolaylık getirdiklerini söyledi. Artık vergi dairesine, bankaya, notere gitme zorunluluğunun kaldırılacağını, tek noktada, ticaret sicil müdürlüklerinde 2 günde şirket kurulacağını dile getiren Ağbal, defter tasdiklerinden harç alınmayacağını, TOBB'un da Oda hizmet bedelini düşüreceğini kaydetti. 1.000 liraya mal olan şirket kurma maliyetinin 300-360 liraya gerileyeceğini bildiren Ağbal, nitelikli sermaye ve nitelikli işgücünün Türkiye'ye çekilmesi amacıyla birçok sözleşme ve ücretlerdeki damga vergisi ve harçları da kaldıracaklarını ifade etti.



500 MİLYON LİRALIK YÜK DÜŞÜRÜLECEK


Bakan Ağbal, damga ve harç tutarlarında yapılacak düzenlemeyle işletmeler ve şahıslar üzerinde 500 milyon liralık bir yükün azaltılacağını da kaydetti. Ağbal, yurtdışında tanıtım, pazarlama, fuar katkılım sözleşmelerinde, denizcilik sektörüne yönelik deniz araçlarının inşası, yenilenmesi, dönüşümünde, sermaye şirketlerinin pay devirlerinde damga ve harç vergilerinin kaldırılacağını anlattı.



OECD İLE UYUMLU ALIŞ-SATIŞ İŞLEMLERİ


Türkiye'de yatırım yapan uluslararası yabancı şirketlerin kendi ülkeleri ile Türkiye arasında yaptıkları alış-satış işlemlerinin OECD ile uyumlu hale getirileceğini belirten Ağbal, "Yabancı şirketin başka şirkette yüzde 1 payı varsa transfer uygulaması sayılıyordu. OECD'de ise yüzde 10 kuralı vardı. Şimdi Türkiye'de en az yüzde 10 hissedarlık arayacak" dedi.





HASTANELERE YENİ VERGİ İSTİSNALARI


Yurt dışına hizmetlere %50 kazanç istisnası getirdiklerini hatırlatan Ağbal, bunun kapsamını da genişleteceklerini söyledi. Ağbal, şöyle dedi: "Ürün testi hizmetleri, sertifikasyon hizmetleri, veri işleme ve veri analizi ile mesleki eğitim alanlarında yurt dışına hizmet veren şirketlerden de kazancının yarısından vergi alınmayacak. Bir işletme tüm faaliyetinin %85'inin yurt dışından hizmet getirerek müşteri getirip sunuyorsa çalıştırdığı doktor gibi kilit personelden gelir vergisi alınmayacak."



Yabancıya konutta duyarlılık sürecek


Bakan Ağbal, Körfez ülkelerinden, Avrupa'dan, Türki Cumhuriyetlerden, Kuzey ülkelerinden çok sayıda kişinin Türkiye'den ev istediğini anlattı. Yabancının belli tutarın üzerinde konut alması halinde oturum ve vatandaşlık alabileceğini kaydetti. Ağbal, “Bir dönem İsrailler ev ve arazi alıyor kaygısı vardı, bu düzenleme onu aştırır mı" sorusuna ise Ağbal, “Bu mekanizma içerisinde de devletin o tür duyarlılıkları devam edecek" dedi.


#Naci Ağbal
#TOBB
8 yıl önce