|

Şirketlere kur riski koruması

Şirketlerin döviz borçlarında 205 milyar dolarlık açığa neden olan kur riskini asgariye indirecek model çalışması tamamlandı. Bu kapsamda şirketlerin döviz varlığı, geliri ve borcunun takibi için ‘sistemik risk takip modeli’ oluşturuldu. Böylece hangi firma için nasıl önlem alınacağı belirlenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/09/2017 Cuma
Güncelleme: 00:19 - 8/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Şirketlere kur riski koruması
Şirketlere kur riski koruması

Hükümet, toplamda 205 milyar dolar seviyesinde açık pozisyonu bulunan şirketlerin döviz borcu için harekete geçti. Şirketlerin kur riskinden korunması için model hazırlanırken, çalışmanın da tamamlandığı belirlendi. Bu kapsamda, şirketlerin döviz varlığı, geliri ve borcu için ‘sistemik risk takip modeli’ oluşturuldu.

YETKİ YASASI ÇIKARILACAK

Merkez Bankası (TCMB) mevcut uygulamada şirketlerin döviz varlıklarını, gelirlerini göremiyor. Bu kapsamda da merkez, güçlü bir veri tabanı oluşturmak için şirketlerden döviz gelirleri ve borçlarını bildirmesini isteyecek. Şirketlerden veri toplanması noktasında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor. Şirketlerden verileri hangi kurumun toplayacağı konusunda da yetki alınması gerekecek. Verilerin Merkez Bankası mı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) toplayacağı konusunda daha karar verilmediği ve değerlendirmelerin devam ettiği öğrenildi. Bu kapsamda yeni modelle ilgili yetki yasası çıkarılacak.

ŞİRKETE GÖRE ÖNLEM

Ortaya çıkacak tabloya göre hangi firma için hangi önlem alınacağı belirlenecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, konuya ilişkin olarak, “Biz kur riskini döviz piyasasındaki dalgalanmaları sınırlamak için makro ihtiyati tedbir diyebileceğimiz yeni bir çerçeve oluşturacağız” dedi. Döviz geliri olmayanların dövizle borçlanamamasını prensip edineceklerini dile getiren Şimşek, ikinci adımın da döviz geliri olanların ancak belli oranda döviz borçlanması olduğunu kaydetti. Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde uygulamaların olduğunu hatırlatan Şimşek, “Merkez Bankamız bunlara ilişkin çalışmalarını bitirdi. Veri toplama noktasında bir yasal düzenlemeye, adıma ihtiyaç var. Biz bu yıl içinde hızlı şekilde hareket edeceğiz. Döviz geliriniz olmadığı halde döviz borçlanmak istiyorsanız, o zaman bir tür kur riskini sigortalamaya yönelik adım atmanız lazım. Özetle şirketlerimizin eğer döviz geliri yoksa döviz borçlanmak istiyorsa kurlardaki iniş çıkışlara karşı kendilerini garantiye, korumaya alacaklar.” 

  • ŞİRKETLER KENDİNİ KORUYACAK
  • Merkez Bankası (TCMB), döviz pozisyonu olan şirketlerin döviz varlığı, geliri ve borcu için ‘sistemik risk takip modeli’ geliştiriyor. Düzenleme ile döviz geliri olmayan şirketler eğer döviz borçlanması yapacaklarsa kur riskine karşı kendilerini sigortalamak zorunda kalacak. Bu korumayı da opsiyon piyasaları ile future piyasalarda kendi borç ve varlıklarını hedge ederek korumaya alacaklar.

#Ekonomi
#Şirket
#Mehmet Şimşek
7 yıl önce