|

Taksit sevinci

Hükümetin iç piyasadaki hareketliliği desteklemek için aldığı kararlar iş dünyasınca sevinçle karşılandı. Kredi kartı ve tüketici kredilerinde taksit sayısının artırılmasının önemine dikkat çeken iş dünyası temsilcisi STK’lar, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:40 - 23/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Hükümetin iç piyasadaki haraketliliği derinleştirmek için kredi kartının taksit sayısını, tüketici kredilerinde ise vadeyi uzatması, iş dünyasını mutlu etti. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)'de alınan kararları değerlendiren iş dünyası sivil toplum kuruluşu başkanları, bu adımın ekonomiyi olumlu etkileyeceğini ifade etti. Piyasalarda bahar havası estirecek kararların birçok sektörde hareketlilik getirmesi en büyük beklenti.



İÇ TALEP ARTIŞI OLUMLU ETKİLER


MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, kredi kartlarında taksit sayısı azami 12 ay, tüketici kredilerinde ise azami 48'e aya çıkartılmasının, iç tüketimi artırarak ekonomik aktiviteye olumlu tesir edeceğini belirtti ve “Tüketici kredilerinde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması da iç talepteki canlanmayı destekleyecektir. Böylece son birkaç çeyrektir ekonomik büyümenin lokomotifi olan iç talepteki artış, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecine olan katkısını artıracaktır” dedi.



TÜKETİMİ HIZLANDIRIR


ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ise “Hiç şüphesiz bu tedbirler kısa vadeli ve tüketimi hızlandırmayla ilgili. Bu ortamda bunlar gerekli. Ancak bir de daha uzun vadeli düşünen bir hükümet aklının mütemadiyen gerçek boyutlu bir üretim düzenini planlaması lazım. Bu girdaplardan aniden kurtulmaya başladığımız zaman yeniden üretim kriziyle karşı karşıya kalmamalıyız. Rekabet edebilir ve özellikle katma değer üretebilir alanlarda varlık oluşturmak için şimdiden iyi projeksiyonlar yapmak zorundayız” diye konuştu.



PİYASALARDA BAHAR HAVASI


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Taksit kolaylığıyla piyasalar sonbahar alışverişinde 'ilkbaharı' yaşayacak” dedi. Tüketicinin alım gücünü artıracak yeni kararların 2016 yılı büyüme rakamlarına da olumlu etki edeceğine inandıklarını kaydeden Çağlar, alınan kararların ödeme güçlüğü çeken tüketicinin ödeme kabiliyetini güçlendirecek imkanlar tanıdığına dikkat çekti. Çağlar, “Taksitli alışverişin genişletilmesi iç piyasaya nefes aldıracak. Yerli üretime destek kararı ekonomi yönetiminin istihdam ve makro istikrarın korunması hassasiyetini de ortaya koyuyor” dedi.



Kayıtlı ekonomi zarar görüyor


Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi de cep telefonu alımında kredi kartıyla taksit uygulamasına getirilen yasak nedeniyle Türkiye'deki cep telefonları satışlarında önemli bir azalış olmadığını ancak ülkeye kaçak veya vergi ödemeden yolcu beraberinde getirilen cihaz sayısında artış görüldüğünü savundu. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, alınan kararda kuyumculuk sektörünün yer almamasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti.



Ev sahibi olmak kolaylaştırıldı


Ticarette yaşanan tıkanıklık nedeniyle esnaf ve tüccarın zor günler geçirdiğini hatırlatan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de konut kredilerinde peşinat miktarının yüzde 25'ten 20'ye indirilmesinin de konut satışlarına olumlu yansıyacağını vurguladı. Bezci, “Konut kredisinde faizlerin yüzde 1'in altına düşmeye başladığı bir dönemde alınan bu karar vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını kolaylaştırır” dedi. Bezci, hükümetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla alacağı her türlü tedbire destek vereceklerini belirtti.


#STK
#MÜSİAD
#Nail Olpak
#Mobil İletişim
8 yıl önce